Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
17. októbra 2023, 20:20
Čas čítania 1:01

Nová vláda nemôže siahnuť na elitných vyšetrovateľov NAKA. Čurillovci získali na poslednú chvíľu špeciálnu ochranu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čurillovcom sa pred voľbami vyhrážali viacerí politici vrátane Roberta Fica či Šutaja Eštoka, ktorý je nominantom strany Hlas-SD na ministra vnútra.

Skupine vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry okolo policajta Jána Čurillu udelila špeciálna prokuratúra status chránených oznamovateľov. Dostali sa tak pod ochranu Úradu na ochranu oznamovateľov, z čoho vyplýva, že na nich nasledujúce roky poslanci NR SR nebudú môcť siahnuť, upozornil denník SME.

Z udeleného statusu chráneného oznamovateľa vyplýva, že „zamestnávateľ nemôže urobiť akýkoľvek pracovnoprávny úkon voči oznamovateľovi, s ktorým oznamovateľ nesúhlasí, bez súhlasu úradu“. A to až  tri roky od uzavretia vyšetrovania sporných káuz.

Vyšetrovatelia NAKA tak nebudú môcť byť postavení mimo služby po nástupe nového ministra vnútra za Hlas-SD. Ten vymenuje svojho nominanta na post policajného prezidenta po Štefanovi Hamranovi, ktorý už avizoval odchod. 

Vyhrážky zo strany politikov 

Status skupinu vyšetrovateľov chráni pred prípadnou snahou novej vlády o ich odstránenie. Takéto počínanie by poslancom musel odsúhlasiť Úrad na ochranu oznamovateľov a jeho šéfka Zuzana Dlugošová. 

Špeciálna prokuratúra status udelila približne 15 ľuďom, ktorí požiadali o ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Urobili tak na základe kauzy Rozuzlenie a vojny v polícií. Problémom je vyšetrovanie káuz, ktoré siahajú až do vlády Smeru. Čurillovcov začala policajná inšpekcia v roku 2021 stíhať pre podozrenia, že manipulujú vyšetrovanie citlivých káuz.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vykonštruované obvinenia sa s vyšetrovateľmi vlečie až doteraz. Skupina iba deň pred voľbami do NR SR podala trestné oznámenie na Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Maroša Žilinku a ďalších ľudí a zároveň podala žiadosť o udelenie statusu chráneného oznamovateľa.

Poslanec za stranu SNS Tomáš Taraba dnes v televízii TA3 avizoval, že Úrad na ochranu oznamovateľov by chcel zrušiť. V tom čase ešte nebola verejná informácia o tom, že vyšetrovatelia NAKA získali túto ochranu.

Fico, Kaliňák
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia