Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
18. októbra 2023 o 7:58
Čas čítania 0:39

Mechanici prezradili, kedy je vhodný čas na prezutie pneumatík. Dôležitý nie je len dátum

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mechanici prezradili, kedy je vhodný čas na prezutie pneumatík.

S príchodom mrazov by vodiči mali myslieť predovšetkým na výmenu pneumatík. Podľa automechanikov sú ideálnym obdobím na prezutie mesiace október a november. V niektorých častiach Slovenska si vodiči vystačia aj s celoročnými pneumatikami, informuje RTVS. 

Zo zákona sú povinné pneumatiky povinné iba na ceste so súvislou snehovou pokrývkou, s námrazou alebo ľadom. Letným pneumatikám nevyhovujú teploty na bode mrazu a mínusové teploty. Dôležité je, aby sa vodiči neriadili dátumom, ale podmienkami počasia. 

„Myslím si, že naši vodiči už majú v krvi zakorenené, že treba prezúvať, ale ja by som dal ešte jednu vec nad toto všetko. Prezuť aj myseľ – že sa nám ochladilo, že tie cesty sa správajú inak. Čiže pneumatika je jedna vec a to, že začnem vnímať studenú cestu a začnem jazdiť opatrne, je vec druhá,“ povedal motoristický novinár Rasťo Chvála s tým, že je dôležité jazdu prispôsobiť vonkajším podmienkam. 

Odborníci odporúčajú vyberať si v prípade pneumatík kvalitu a dbať na dostatočnú hĺbku dezénu. Pri zimných gumách sú to aspoň 4 milimetre. 

výmena pneumatík, autoservis, auto
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia