Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
25. októbra 2023, 11:30
Čas čítania 14:28

Toto sú noví ministri vo vláde Roberta Fica. Pozri sa, čím sa preslávili a aké sú ich legendárne výroky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prinášame prehľad ministrov štvrtej vlády Roberta Fica. Sú tam nové tváre, no aj známi politici.

Slovensko už pozná všetky nominácie na ministrov. Sú medzi nimi známi politici, nové tváre, ale aj bývalí novinári. Mnohí majú na krku kauzy z minulosti.

Z memoranda, ktoré podpísali traja predsedovia koaličných strán, vyplýva, že Smer má post premiéra a jeho nominanti obsadia šesť ministerských kresiel. Druhému najsilnejšiemu Hlasu pripadne sedem ministerstiev. Strana SNS získala tri ministerstvá. 

Robert Fico (Smer-SD) – predseda vlády SR

fico
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aké má politické pozadie?

Viacnásobný premiér a predseda najsilnejšej politickej strany Smer-SD Robert Fico je starým politickým harcovníkom. Do parlamentu ho zvolili už v roku 1992, keď kandidoval za Stranu demokratickej ľavice. V 1999 založil stranu Smer, ktorá sa v 2004 premenovala na Smer-SD.

Od parlamentných volieb v 2006 bol Fico predsedom najsilnejšej slovenskej strany až do roku 2020, keď ho vo voľbách porazil Igor Matovič. V roku 2023 predseda Smeru-SD opäť vyhral voľby a stáva sa tak štvornásobným premiérom.

Čo robil pred vstupom do politiky?

Vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Politika ho zaujímala už od mladosti a počas štúdia na vysokej škole vstúpil do Komunistickej strany Československa. Po štúdiu sa Fico naďalej venoval právnickej praxi. Už ako 27-ročného ho ľudia zvolili do parlamentu a odvtedy je politikom na plný úväzok.

Aký je jeho majetok? 

Nie je isté, kde Robert Fico aktuálne býva. V majetkovom priznaní uvádza, že vlastní iba vinice, pozemky a auto. S bývaním ma Fico problém už niekoľko rokov. Do roku 2019 mal prenajatý byt v komplexe Bonaparte, ktorý vlastnil odsúdený Ladislav Baštrnák. Odtiaľ sa Fico presťahoval do luxusnej rezidencie Sokolská, ktorá podľa listu vlastníctva patrí straníkovi Smeru-SD Dušanovi Muňkovi. Robert Fico vlastní aj veľmi drahé hodinky značky IWC Da Vinci, o ktorých hovorí, že sú darom od manželky. Ich cena sa pohybuje okolo 25-tisíc eur.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Memoviny (@memoviny)

Čím sa stal známym?

Robert Fico sa za celú svoju politickú kariéru stal zrejme najznámejším slovenským politikom. Predseda Smeru-SD nie je politik, ktorý by sa pre Slovákov stal známym pre jednu príhodu. Jeho meno figuruje v niekoľkých kauzách. Na jar roku 2022 ho obvinili v kauze Súmrak. Na jeseň toho roku však generálny prokurátor Maroš Žilinka obvinenie cez paragraf 363 zrušil. Ficovo meno padlo aj v jednej z najväčších politických káuz – v kauze Gorila. Okrem káuz Gorila a Súmrak sa Fico objavil aj na nahrávke z poľovníckej chaty spolu s Robertom Kaliňákom a Norbertom Bödörom.

Aký je jeho najznámejší výrok?

Robert Fico vyslovil niekoľko ikonických výrokov. Jeden z najznámejších je ten, keď na tlačovej konferencii vyhlásil, že v roku 2014 už v slovenskej politike nebude, alebo keď po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyhlásil, že tomu, kto poskytne akúkoľvek informáciu o prípade, dá milión eur, ktorý mal vyložený vedľa seba na stole.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Za najikonickejší Ficov výrok však považujeme ten, ktorý povedal v reakcii na bývalého prezidenta Andreja Kisku, ktorý po vražde Jána Kuciaka požadoval rekonštrukciu vlády: „Chcem dnes na tejto tlačovej konferencii pánovi prezidentovi postaviť jednoduchú otázku – 20. septembra 2017 New York, Piata avenue. Pýtam sa, prečo hlava štátu Slovenskej republiky išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má veľmi pochybné meno, a ten človek sa volá pán Soros.“

fico, zomri, meme
Zdroj: Zomri

Peter Kmec (Hlas) – podpredseda vlády pre plán obnovy 

Peter Kmec.
Peter Kmec. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké má politické pozadie?

Peter Kmec nie je úplným nováčikom v politike. Napriek tomu ho však mnoho Slovákov nemusí poznať. V roku 2018 bol v poradnom tíme bývalého premiéra Petra Pellegriniho pre zahraničnú politiku a v roku 2020 kandidoval do parlamentu na kandidátke strany Smer-SD. Po politickom rozchode Pellegriniho a Fica z klubu Smeru-SD odišiel a vstúpil do strany Hlas-SD.

Čo robil pred vstupom do politiky?

Peter Kmec študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov a na Univerzite Komenského v Bratislave. Bol to dlhoročný diplomat. Ako veľvyslanec Slovenskej republiky pôsobil vo Švédsku a USA.

Aký je jeho majetok?

Nastupujúci vicepremiér podľa majetkového priznania vlastní dva automobily a rodinný dom v Senci pri jazere.

Čím sa stal známym?

Napriek tomu, že Peter Kmec sedí v parlamentnej lavici už takmer štyri roky, mnohí Slováci ho skôr poznajú ako skúseného diplomata. 

Aký je jeho najznámejší výrok?

Za najznámejší výrok Petra Kmeca sme označili ten, ktorý ho stál funkciu zahraničnopolitického tajomníka za stranu Hlas-SD. Kmec sa pri spoločnej diskusii o vojne na Ukrajine vyjadril spôsobom, s ktorým strana Hlas-SD nesúhlasí a nestotožňuje sa s ním. Samotný Kmec považuje výrok za vytrhnutý z kontextu, no napriek tomu z funkcie štátneho tajomníka odišiel. Pri spoločnej debate s politikmi z PS a zo SaS povedal: „Sme traja, ktorí tu sedíme. Máme na 95 % rovnaké názory.“ 

Erik Tomáš (Hlas-SD) – minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR

erik tomáš
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké je politické pozadie Erika Tomáša?

Erik Tomáš v politike začínal ako hovorca a neskôr pôsobil ako mediálny poradca Roberta Fica v čase, keď bol premiérom. V roku 2013 si mal prevziať cenu za najhoršieho hovorcu, voči tomu sa však prudko ohradil a podľa denníka SME anticenu zrušili. Neskôr získal miesto štátneho tajomníka na rezorte školstva, no dlho sa na tejto stoličke neohrial a vrátil sa späť k mediálnemu poradenstvu. Napriek dlhoročnému blízkemu spojeniu so šéfom Smeru sa Tomáš pridal k strane Hlas-SD.

erik tomáš, zomri, meme
Zdroj: Zomri

Čo Erik Tomáš robil pred vstupom do politiky?

Erik Tomáš študoval na Univerzite Komenského v Bratislave. Pred vstupom do politiky pracoval ako redaktor v televízii Markíza. Z televízie odišiel v roku 2006, približne v čase, keď ju Pavol Rusko prestal ovládať.

erik tomáš
Zdroj: reprofoto TV Markíza

Aký má majetok?

Vo svojom majetkovom priznaní uviedol, že vlastní dve autá, pozemky a rodinný dom v Stupave. Tomáš má tiež záľubu v luxusných hodinkách. Vo svojej zbierke ich má niekoľko, odhadovaná cena najdrahších je 10- až 12-tisíc eur.


Čím sa stal známym?

Erik Tomáš už ako známa tvár do politiky vstupoval. Ako bývalého televízneho redaktora a mediálneho poradcu ho poznali mnohí Slováci. Pri Ficovi bol Tomáš v jeho najúspešnejších rokoch a stál za takmer všetkými mediálnymi vstupmi vtedajšieho premiéra. 

Aký je najznámejší výrok Erika Tomáša?

Paradoxne najznámejší výrok, ktorý sa spája s Erikom Tomášom, nevyslovil Erik Tomáš. Nevyslovil ho nikto. Napriek tomu po internete už roky koluje fotografia, na ktorej stojí spoločne so svojím vtedajším šéfom Robertom Ficom. Z reči tela to vyzerá tak, že Ficovi už Tomáš lezie na nervy. Internetové meme stránky na seba nenechali dlho čakať a vytvorili tak niečo, čo sa mnohým s Tomášom spája: „Drž už p**u, Erik!“

Zuzana Dolinková (Hlas-SD) – ministerka zdravotníctva

Zuzana Dolinková.
Zuzana Dolinková. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké má politické pozadie?

Zuzana Dolinková kandidovala za stranu Hlas-SD, ktorá ju pred médiami prezentovala ako odborníčku na zdravotníctvo. V parlamentných voľbách kandidovala už aj v roku 2020 ako členka strany Dobrá voľba. Do parlamentu sa však strana nedostala. 

Čo robila pred vstupom do politiky?

Zuzana Dolinková vyštudovala právo a zdravotníctvu sa venovala už dlhé roky. Pred vstupom do politiky bola šéfka Zväzu ambulantných poskytovateľov. 

Čím sa preslávila?

Zuzana Dolinková je pre Slovákov pomerne neznáma tvár. Napriek tomu, že dlho pôsobila na vysokej pozícii a dlhé roky sa venovala zdravotníctvu, mnohí ju začali vnímať, až keď verne stála za Petrom Pellegrinim na tlačových konferenciách. Internet tiež obletel jej spev známej ľudovky na predvolebnom mítingu v Trebišove.

Richard Raši (Hlas-SD) – minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

Richard Raši
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké je jeho politické pozadie?

V roku 2007 vstúpil do strany Smer-SD a zotrval tam až do roku 2020, keď sa stranu rozhodol opustiť a pripojiť sa k Petrovi Pellegrinimu. V rokoch 2008 až 2010 bol ministrom zdravotníctva v prvej Ficovej vláde. V roku 2010 sa uchádzal o funkciu primátora Košíc. Toto kreslo si udržal takmer dve volebné obdobia.

Čo robil pred vstupom do politiky?

Richard Raši je vyštudovaný lekár. Pred vstupom do politiky pracoval vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. V roku 2007 ho vymenovali za riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Aký je jeho majetok?

Richard Raši vo svojom majetkovom priznaní uviedol, že vlastní niekoľko pozemkov a nehnuteľností v Košiciach. Medzi tie patrí byt a pozemok s rodinným domom. Ešte v roku 2011 prišla Pluska s informáciou, že Raši sa presťahoval do vily v košickej štvrti Barca. Vila mala v tom roku hodnotu 380-tisíc eur. Vilu Raši uviedol aj v majetkovom priznaní. Vlastní ju spolu s manželkou. 

Čím sa stal známym?

Richarda Rašiho dobre poznajú najmä Košičania, keďže tam pôsobil dlhé roky ako primátor. O Rašiho pôsobení v primátorskom kresle naspievala pesničku aj slovenská „legenda“ Braňo Mojsej. Rašiho meno však figurovalo aj vo veľkej kauze Teta Anka. 

Denisa Saková (Hlas-SD) – ministerka hospodárstva

denisa saková
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Aké má politické pozadie?

Denisa Saková si do parlamentnej lavice sadla prvýkrát po parlamentných voľbách v roku 2016, keď kandidovala za stranu Smer-SD. V roku 2018 nastúpila na post ministerky vnútra ako náhrada za Tomáša Druckera.


Čo robila pred vstupom do politiky?

Denisa Saková vyštudovala odbor finančná správa, peňažníctvo na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. Pred vstupom do politiky pracovala vo viacerých nadnárodných korporáciách.

Aký je majetok Denisy Sakovej?

Denisa Saková priznala, že vlastní niekoľko nehnuteľností či pozemkov. Tie sa nachádzajú v Bratislave a v obľúbenom lyžiarskom stredisku Krahule. Saková však podľa majetkového priznania vlastní aj auto, šperky, obrazy a zbrane. 

Čím sa stala známou?

Denisu Sakovú začalo mnoho ľudí vnímať až po nástupe do kresla ministerky vnútra. Mnohokrát ju označovali za predĺženú ruku Roberta Kaliňáka, ona však tieto tvrdenia popierala. 

Aký je jej najznámejší výrok?

Za najznámejší výrok Denisy Sakovej považujeme ten, ktorý povedala nechtiac, pretože netušila, že médiá majú zapnuté mikrofóny. Po zasadnutí vlády v roku 2020 premiér Peter Pellegrini predstúpil pred novinárov a spolu s Denisou Sakovou šli oznámiť prijaté opatrenia proti koronavírusu: „Bude to drahé,“ pošepkal premiér ministerke. „No a čo. Oni na to budú hľadať peniaze,“ odvetila mu Saková a zrejme tým myslela novú vládu Igora Matoviča.

Tomáš Drucker (Hlas-SD) – minister školstva, vedy, výskumu a športu SR

tomáš drucker
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Aké je jeho politické pozadie?

V politike sa objavil v roku 2016, keď ho Smer-SD nominoval ako ministra zdravotníctva. Po odchode Roberta Kaliňáka z ministerstva vnútra ho premiér Peter Pellegrini menoval Kaliňákovým náhradníkom. Drucker však po troch týždňoch podal demisiu. Robert Fico o ňom vtedy povedal, že je obyčajným kaviarenským politikom. Drucker založil stranu Dobrá voľba, s ktorou neúspešne kandidoval v roku 2020. Neskôr sa pridal k strane Hlas-SD, ktorá ho na post ministerstva školstva nominovala. 

Čo robil pred vstupom do politiky?

Vyštudoval informatiku a právo a pred vstupom do politiky pracoval ako programátor. V neskorších rokoch pracoval ako manažér v rôznych firmách. Od roku 2012 do 2016 pôsobil ako krízový manažér Slovenskej pošty.

drucker
Zdroj: Instagram/Keby som mal meme

Aký je jeho majetok?

Tomáš Drucker naposledy zverejnil svoj majetok v roku 2019. Podľa Transparency International Drucker vlastní vilu v Chorvátskom Grobe, ktorú ocenili na približne 380-tisíc eur. Drucker v tom čase investoval takmer pol milióna do ďalšej nehnuteľnosti v tej istej obci. 

Čím sa stal známym?

Okrem rekordne rýchlej demisie sa Tomáš Drucker stal na internete známym pre svoj smutný „psí“ pohľad. Na sociálnych sieťach sa začali šíriť desiatky obrázkov, ktorými sa toto tvrdenie snažia dokázať.

tomáš drucker
Zdroj: Zomri

Aký je najznámejší výrok Tomáša Druckera?

Tomáš Drucker sa ako predseda strany Dobrá voľba zúčastnil na predvolebnej debate v televízii Markíza, v ktorej diskutoval aj so Štefanom Harabinom. Drucker sa počas celej debaty chytal za hlavu a Štefana Harabina niekoľkokrát neúspešne upozornil, ako sa jeho meno vyslovuje: „Pán Driker, nehnevajte sa...“ začal vetu Harabin, na čo sa Drucker viditeľne netrpezlivo ohradí. „Už sa ma ráno dcéra opýtala, či neviete vyslovovať moje meno normálne!“ 

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) – minister vnútra SR

šutaj eštok
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké je jeho politické pozadie?

Matúš Šutaj Eštok začal svoju politickú kariéru ako člen mladých sociálnych demokratov. V parlamentných voľbách v 2020 kandidoval za stranu Smer-SD. Zo strany však odišiel a pripojil sa k Petrovi Pellegrinimu. 

Čo robil pred vstupom do politiky?

Šutaj Eštok je vyštudovaným právnikom a v rokoch 2012 až 2014 pracoval ako právnik pre Správu štátnych hmotných rezerv SR. To bolo práve v období, keď tam bol šéfom obvinený Kajetán Kičura. 

Aký je jeho majetok?

Vo svojom majetkovom priznaní zverejnil, že vlastní jeden byt v Záhorskej Bystrici a jeden rodinný dom v obci Hatalov. Vlastní aj automobily značky Lexus a Jeep. 

Čím sa stal známym?

Slováci ho môžu poznať najmä z víkendových politických debát. Strana Hlas-SD tam mladého straníka posiela často. Známym sa stal najmä tým, ako často a intenzívne kritizuje Úrad špeciálnej prokuratúry.

Aký je jeho najznámejší výrok?

Nastupujúci minister vnútra Šutaj Eštok sa netají tým, že mu prekáža na čele špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic. Negatívne sa vyjadruje aj o kajúcnikoch a viacerých vyšetrovateľoch veľkých káuz. Vybrali sme preto výrok, ktorý povedal pre TV Joj„Niekto bude musieť vyčistiť hamranovcov, čurillovcov a lipšicovcov a ďalších.“

Martina Šimkovičová (SNS) – ministerka kultúry SR

Šimkovičová
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Aké je jej politické pozadie?

Martina Šimkovičová sa do parlamentu prvýkrát dostala v roku 2016 na kandidátke Sme rodina. Po sporoch s Borisom Kollárom sa stala nezaradenou poslankyňou. V roku 2020 Šimkovičová kandidovala za stranu Hlas ľudu, ktorá sa do parlamentu nedostala, a tak to po takmer štyroch rokoch skúsila opäť na kandidátke SNS, ktorá ju na post ministerky kultúry nominovala.

Čo robila pred vstupom do politiky?

Martina Šimkovičová bola v minulosti redaktorkou televízie Markíza. Odtiaľ ju však v roku 2015 vyhodili za neadekvátne a xenofóbne vyjadrenia na Facebooku.

Aký je majetok Martiny Šimkovičovej?

Podľa informácií portálu Pluska prišla Šimkovičová po rozvode k luxusnej vile v Rakúsku. Tú predávala za 865-tisíc eur. Aktuálne žije v rodinnom dome v Kittsee, kde sa ceny domov pohybujú v rozmedzí 250- až 400-tisíc eur.

Čím sa stala známou?

Martina Šimkovičová bola známou slovenskou osobnosťou aj pred nástupom do politiky. Tam sa očividne cíti ako doma. Šimkovičová si založila vlastnú internetovú televíziu TV Slovan, do ktorej si pozýva rôznych hostí s „alternatívnymi“ názormi, často sa tam prezentujú aj konšpirácie. 

Aký je jej najznámejší výrok?

Za najznámejší výrok pokladáme práve ten, ktorý Šimkovičovej zabezpečil vyhadzov z televízie Markíza: „Už idú. Pripravte im nejaké ubytovanie, plnú penziu, vreckové a vyfešákujte dcérenky, nech sa u nás nenudia. Ešte taká poznámka… kde majú ženy a deti?“

Tomáš Taraba (SNS) – minister životného prostredia SR

taraba
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aké je jeho politické pozadie?

Do parlamentnej lavice sa prvýkrát posadil v roku 2020 na kandidátke ĽSNS. Po nezhodách od Kotlebu odišiel a vystupoval ako nezávislý. Pred predčasnými septembrovými voľbami ho na kandidátku SNS zobral Andrej Danko. Ten ho nominoval za ministra životného prostredia po tom, čo na tom poste Zuzana Čaputová odmietla Rudolfa Huliaka. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mladý proti Machu (@mladyprotimachu)

Čo robil pred vstupom do politiky?

Vyštudovaný politológ Tomáš Taraba sa pred politikou venoval podnikaniu. Portál Aktuality.sk informoval, že Taraba v minulosti obchodoval s obvineným Petrom Koščom.

Aký je jeho majetok?

Tomáš Taraba vlastní niekoľko pozemkov a nehnuteľností. V Pezinku a Limbachu vlastní vinice a v majetkovom priznaní tiež uviedol, že je majiteľom dvoch áut.

Čím sa stal známym?

Pre väčšinu Slovákov bol Tomáš Taraba pomerne neznámym poslancom. Mnoho voličov o ňom počulo prvýkrát po tom, čo na sociálnej sieti slovne zaútočil na jednu z dcér prezidentky Zuzany Čaputovej. Tarabov facebookový profil odvtedy značne narástol. 

Aký je jeho najznámejší výrok?

Za svoj krátky čas v politike vyslovil niekoľko nepravdivých a zavádzajúcich výrokov. Jeden z najznámejších napísal na svojej facebookovej stránke: „Očkuj sa na covid a staň sa neplodným.“

Robert Kaliňák (Smer-SD) – minister obrany SR

kaliňák
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aké je jeho politické pozadie?

Robert Kaliňák je rovnako ako Robert Fico známy slovenský politik. V roku 2002 ho zvolili do parlamentu za stranu Smer-SD. V politike pôsobil do roku 2018, keď sa po vražde Jána Kuciaka vzdal funkcie a odišiel vykonávať advokátsku činnosť. Za roky pôsobenia bol Kaliňák ministrom vnútra až v troch vládach Roberta Fica. Po niekoľkoročnej odmlke zažíva veľký comeback a za stranu Smer-SD bude novým ministrom obrany.

Čo robil pred vstupom do politiky?

Vyštudovaný právnik začal už v 90. rokoch podnikať a pracovať ako advokát. Spolu s bývalým straníckym kolegom Jánom Počiatkom otvoril sieť niekoľkých reštaurácií.

Aký je majetok Roberta Kaliňáka?

O Robertovi Kaliňákovi sa dlhodobo rozpráva ako o najbohatšom ministrovi. Rozsah jeho majetku je taký veľký, že nikto nevie, čo všetko naozaj vlastní. Údajne ide o niekoľko nehnuteľností, pozemkov a firiem, informujú Aktuality.sk. Okrem nehnuteľností si Kaliňák potrpí na hnuteľný majetok. Hodinky Royal Oak od firmy Audemars Piguet, ktoré bývalý minister vnútra vlastní, stoja až do 100-tisíc eur.

Čím sa stal známym?

Jeho meno figuruje v niekoľkých kauzách. Spolu s Robertom Ficom ho na jar obvinili v kauze Súmrak. Rovnako ako Ficovi, tak aj jemu generálny prokurátor zrušil obvinenie. Najnovšie sa o Kaliňákovi rozprávalo v kontexte bitky s Igorom Matovičom. Video obletelo slovenský internet a na niekoľko dní sa stalo virálnym. 

Aký je jeho najznámejší výrok?

Robert Kaliňák má rovnako ako Robert Fico niekoľko ikonických výrokov. My sme vybrali pravdepodobne ten najznámejší o korupcii: „Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, museli by ju tí najvyšší predstavitelia páchať.“ 

Ladislav Kamenický (Smer-SD) – minister financií

ladislav kamenický
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aké je jeho politické pozadie?

Ladislav Kamenický sa do politiky dostal v roku 2012 na kandidátke Smeru-SD. V roku 2019 ho prezident Andrej Kiska vymenoval na niekoľko mesiacov za ministra financií po tom, ako sa stal Peter Kažimír guvernérom Národnej banky Slovenska.

Aký je jeho majetok?

Ladislav Kamenický vlastní dva rodinné domy v bratislavskom Ružinove a dva pozemky – jeden v Devíne a druhý v Župkove. Podľa majetkového priznania nový minister financií vlastní aj podiel v obchodných spoločnostiach a umelecké diela.

Čím sa stal známym?

Ladislav Kamenický sa pre širšiu verejnosť nestal známym vďaka politickej činnosti, ale vďaka tej umeleckej. V roku 2021 mal minister výstavu obrazov na Bratislavskom hrade. Kamenický namaľoval aj svojho šéfa a predsedu strany Roberta Fica. Práve táto maľba sa stala na slovenskom internete virálnou. 

Portrét Roberta Fica namaľoval minister financií Ladislav Kamenický.
Portrét Roberta Fica namaľoval minister financií Ladislav Kamenický. Zdroj: Facebook/Robert Fico

Aký je najznámejší výrok Ladislava Kamenického?

Ladislav Kamenický v diskusnej relácii TV Joj na jar 2023 debatoval o manipulácii predčasných parlamentných volieb. Tvrdil, že Smer-SD plánuje školiť a kontrolovať volebné komisie. Minister tiež dookola opakoval lož, ktorá bola už niekoľkokrát vyvrátená: „Hlasy na Slovensku spočítala napríklad spoločnosť ESET, keď už sa o tom bavíme.“

Richard Takáč (Smer-SD) – minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

takáč
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké je jeho politické pozadie?

Richard Takáč kandidoval v komunálnych voľbách v roku 2014 na poslanca mesta Prievidza za stranu Smer-SD. O štyri roky neskôr chcel byť primátor, no vo voľbách nebol úspešný. Prvýkrát ho do Národnej rady SR zvolili v roku 2020 za stranu Smer-SD. 

Čo robil pred vstupom do politiky?

Richard Takáč viedol za prvej Ficovej vlády Slovenský pozemkový fond. Počas toho, ako bol mestským poslancom, podnikal s nábytkárskou firmou.

Aký je jeho majetok?

Richard Takáč vlastní v obci pri Bojniciach niekoľko nehnuteľností a ornej pôdy a rodinný dom v Prievidzi. Priznal, že pri mnohých týchto pozemkoch je iba spoluvlastník a vlastní pomerne malú časť. V majetkovom priznaní tiež uviedol, že vlastní dve motorové vozidlá. 

Čím sa stal Richard Takáč známym?

Richard Takáč sa dostal do povedomia Slovákov v posledných rokoch, keď sa stal podpredsedom Smeru-SD, a pravidelne stojí za lídrom Robertom Ficom na tlačových besedách.

Boris Susko (Smer-SD) – minister spravodlivosti

boris susko
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aké je jeho politické pozadie?

Boris Susko kandidoval za stranu Smer-SD prvýkrát v roku 2012. V čase tretej Ficovej vlády bol štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia. Napriek tomu, že poslanec nie je až taký výrazný ako jeho kolegovia, spája sa s ním množstvo káuz. 

Čo robil pred vstupom do politiky?

Boris Susko je vyštudovaným právnikom a v minulosti aj prednášal. V bratislavskom Starom Meste si založil advokátsku kanceláriu, ktorú má otvorenú dodnes.

Aký je jeho majetok?

Boris Susko vlastní niekoľko nehnuteľností a pozemkov s ornou pôdou. V majetkovom priznaní uviedol rodinný dom, byt, no aj cenné papiere a umelecké predmety. 

Čím sa stal známym?

Boris Susko chodil na jachty s mnohými vplyvnými ľuďmi. Podľa informácií Denníka N chodil na jachtách pretekať aj s ľuďmi, ktorí boli priamo zapletení do nástenkového tendra za prvej Ficovej vlády. Susko má mnoho vplyvných známych, s ktorými sa podľa vlastných vyjadrení stretáva najmä na pretekoch.

Jozef Ráž (Smer-SD) – minister dopravy a výstavby SR

jozef ráž
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Aké je jeho politické pozadie?

Jozef Ráž mladší mal v roku 2018 nahradiť na ministerskej stoličke Roberta Kaliňáka. To sa napokon nestalo a za ministra vnútra vymenovali Tomáša Druckera. Ráža vymenovať odmietol prezident Kiska pre jeho blízke vzťahy s Kaliňákom. Ráž však napriek tomu, že ho za ministra nevymenovali, pôsobil na vysokom poste na ministerstve zdravotníctva až do roku 2020. V minulosti vystriedal aj viacero pozícií na ministerstve obrany.

Čo robil pred vstupom do politiky?

Ráž je vyštudovaný ekonóm aj právnik. V minulosti podnikal v oblasti služieb. 

Aký je majetok Jozefa Ráža?

Ráž mladší v minulosti vlastnil niekoľkomiliónový majetok. Bol majiteľom hotela Barok a vlastnil aj reštauráciu a domy v Devíne. Pozemky, firmu aj aktíva daroval svojej manželke a momentálne vlastní iba chatu a niekoľko malých pozemkov, píšu Aktuality.sk.

 Čím sa stal známym?

Jozef Ráž je pre Slovákov známy najmä svojím menom. Minister dopravy je synom speváka populárnej kapely Elán. 

Juraj Blanár (Smer-SD) – minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

juraj blanár
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Aké je jeho politické pozadie?

Juraj Blanár kandidoval za stranu Smer-SD už v roku 2002. Od roku 2005 do roku 2017 bol predsedom Žilinského samosprávneho kraja. V Národnej rade SR bol počas rokov členom niekoľkých parlamentných výborov. Napriek tomu, že Blanár vo svojom politickom živote nemá takmer žiadne diplomatické skúsenosti, Robert Fico ho nominoval na ministra zahraničia. 

Čo robil pred vstupom do politiky?

Vyštudoval Vysokú školu dopravy a spojov v Žiline. Pred vstupom do politiky pracoval vo firme Žilinské komunikácie, s. r. o. Neskôr sa zamestnal vo Váhostave Žilina. 

Aký je jeho majetok?

Podpredseda Smeru-SD podľa majetkového priznania vlastní hneď niekoľko nehnuteľností a pozemkov. V turistickej dedinke Terchová vlastní rodinný dom a viacero pozemkov. V priznaní spomenul aj dva osobné automobily.

Čím sa stal známym?

Ako dlhoročný politik a trojnásobný predseda Žilinského samosprávneho kraja je Juraj Blanár známa tvár. Jeho meno figurovalo v kauze predražených CT prístrojov a chatu v Terchovej mu podľa informácií Aktualít postavila firma, ktorá dostávala miliónové zákazky od Žilinského samosprávneho kraja.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Blanár sa tiež v roku 2019 dostal do bizarnej situácie s Igorom Matovičom. Ten sa objavil na tlačovke Smeru-SD s provokatívnym plagátom. To sa Blanárovi nepáčilo a Matovičovi chcel plagát vytrhnúť a z tlačovky ho vyhodiť. Politici sa tak pred kamerami niekoľko minút dohadovali a strkali do seba.

Aký je jeho najznámejší výrok?

Za najznámejší Blanárov výrok sme označili vtipný brbt, ktorý sa mu podaril v živom vysielaní relácie Sobotné Dialógy v RTVS: „Dokonca jeden z poslancov za SaS nazval našich voličov, že serú ženo.“ 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia