Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
25. októbra 2023 o 11:30
Čas čítania 14:28

Toto sú noví ministri vo vláde Roberta Fica. Pozri sa, čím sa preslávili a aké sú ich legendárne výroky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prinášame prehľad ministrov štvrtej vlády Roberta Fica. Sú tam nové tváre, no aj známi politici.

Slovensko už pozná všetky nominácie na ministrov. Sú medzi nimi známi politici, nové tváre, ale aj bývalí novinári. Mnohí majú na krku kauzy z minulosti.

Z memoranda, ktoré podpísali traja predsedovia koaličných strán, vyplýva, že Smer má post premiéra a jeho nominanti obsadia šesť ministerských kresiel. Druhému najsilnejšiemu Hlasu pripadne sedem ministerstiev. Strana SNS získala tri ministerstvá. 

Robert Fico (Smer-SD) – predseda vlády SR

fico
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aké má politické pozadie?

Viacnásobný premiér a predseda najsilnejšej politickej strany Smer-SD Robert Fico je starým politickým harcovníkom. Do parlamentu ho zvolili už v roku 1992, keď kandidoval za Stranu demokratickej ľavice. V 1999 založil stranu Smer, ktorá sa v 2004 premenovala na Smer-SD.

Od parlamentných volieb v 2006 bol Fico predsedom najsilnejšej slovenskej strany až do roku 2020, keď ho vo voľbách porazil Igor Matovič. V roku 2023 predseda Smeru-SD opäť vyhral voľby a stáva sa tak štvornásobným premiérom.

Čo robil pred vstupom do politiky?

Vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Politika ho zaujímala už od mladosti a počas štúdia na vysokej škole vstúpil do Komunistickej strany Československa. Po štúdiu sa Fico naďalej venoval právnickej praxi. Už ako 27-ročného ho ľudia zvolili do parlamentu a odvtedy je politikom na plný úväzok.

Aký je jeho majetok? 

Nie je isté, kde Robert Fico aktuálne býva. V majetkovom priznaní uvádza, že vlastní iba vinice, pozemky a auto. S bývaním ma Fico problém už niekoľko rokov. Do roku 2019 mal prenajatý byt v komplexe Bonaparte, ktorý vlastnil odsúdený Ladislav Baštrnák. Odtiaľ sa Fico presťahoval do luxusnej rezidencie Sokolská, ktorá podľa listu vlastníctva patrí straníkovi Smeru-SD Dušanovi Muňkovi. Robert Fico vlastní aj veľmi drahé hodinky značky IWC Da Vinci, o ktorých hovorí, že sú darom od manželky. Ich cena sa pohybuje okolo 25-tisíc eur.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Memoviny (@memoviny)

Čím sa stal známym?

Robert Fico sa za celú svoju politickú kariéru stal zrejme najznámejším slovenským politikom. Predseda Smeru-SD nie je politik, ktorý by sa pre Slovákov stal známym pre jednu príhodu. Jeho meno figuruje v niekoľkých kauzách. Na jar roku 2022 ho obvinili v kauze Súmrak. Na jeseň toho roku však generálny prokurátor Maroš Žilinka obvinenie cez paragraf 363 zrušil. Ficovo meno padlo aj v jednej z najväčších politických káuz – v kauze Gorila. Okrem káuz Gorila a Súmrak sa Fico objavil aj na nahrávke z poľovníckej chaty spolu s Robertom Kaliňákom a Norbertom Bödörom.

Aký je jeho najznámejší výrok?

Robert Fico vyslovil niekoľko ikonických výrokov. Jeden z najznámejších je ten, keď na tlačovej konferencii vyhlásil, že v roku 2014 už v slovenskej politike nebude, alebo keď po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyhlásil, že tomu, kto poskytne akúkoľvek informáciu o prípade, dá milión eur, ktorý mal vyložený vedľa seba na stole.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Za najikonickejší Ficov výrok však považujeme ten, ktorý povedal v reakcii na bývalého prezidenta Andreja Kisku, ktorý po vražde Jána Kuciaka požadoval rekonštrukciu vlády: „Chcem dnes na tejto tlačovej konferencii pánovi prezidentovi postaviť jednoduchú otázku – 20. septembra 2017 New York, Piata avenue. Pýtam sa, prečo hlava štátu Slovenskej republiky išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má veľmi pochybné meno, a ten človek sa volá pán Soros.“

fico, zomri, meme
Zdroj: Zomri

Peter Kmec (Hlas) – podpredseda vlády pre plán obnovy 

Peter Kmec.
Peter Kmec. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké má politické pozadie?

Peter Kmec nie je úplným nováčikom v politike. Napriek tomu ho však mnoho Slovákov nemusí poznať. V roku 2018 bol v poradnom tíme bývalého premiéra Petra Pellegriniho pre zahraničnú politiku a v roku 2020 kandidoval do parlamentu na kandidátke strany Smer-SD. Po politickom rozchode Pellegriniho a Fica z klubu Smeru-SD odišiel a vstúpil do strany Hlas-SD.

Čo robil pred vstupom do politiky?

Peter Kmec študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov a na Univerzite Komenského v Bratislave. Bol to dlhoročný diplomat. Ako veľvyslanec Slovenskej republiky pôsobil vo Švédsku a USA.

Aký je jeho majetok?

Nastupujúci vicepremiér podľa majetkového priznania vlastní dva automobily a rodinný dom v Senci pri jazere.

Čím sa stal známym?

Napriek tomu, že Peter Kmec sedí v parlamentnej lavici už takmer štyri roky, mnohí Slováci ho skôr poznajú ako skúseného diplomata. 

Aký je jeho najznámejší výrok?

Za najznámejší výrok Petra Kmeca sme označili ten, ktorý ho stál funkciu zahraničnopolitického tajomníka za stranu Hlas-SD. Kmec sa pri spoločnej diskusii o vojne na Ukrajine vyjadril spôsobom, s ktorým strana Hlas-SD nesúhlasí a nestotožňuje sa s ním. Samotný Kmec považuje výrok za vytrhnutý z kontextu, no napriek tomu z funkcie štátneho tajomníka odišiel. Pri spoločnej debate s politikmi z PS a zo SaS povedal: „Sme traja, ktorí tu sedíme. Máme na 95 % rovnaké názory.“ 

Erik Tomáš (Hlas-SD) – minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR

erik tomáš
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aké je politické pozadie Erika Tomáša?

Erik Tomáš v politike začínal ako hovorca a neskôr pôsobil ako mediálny poradca Roberta Fica v čase, keď bol premiérom. V roku 2013 si mal prevziať cenu za najhoršieho hovorcu, voči tomu sa však prudko ohradil a podľa denníka SME anticenu zrušili. Neskôr získal miesto štátneho tajomníka na rezorte školstva, no dlho sa na tejto stoličke neohrial a vrátil sa späť k mediálnemu poradenstvu. Napriek dlhoročnému blízkemu spojeniu so šéfom Smeru sa Tomáš pridal k strane Hlas-SD.

erik tomáš, zomri, meme
Zdroj: Zomri

Čo Erik Tomáš robil pred vstupom do politiky?

Erik Tomáš študoval na Univerzite Komenského v Bratislave. Pred vstupom do politiky pracoval ako redaktor v televízii Markíza. Z televízie odišiel v roku 2006, približne v čase, keď ju Pavol Rusko prestal ovládať.

erik tomáš
Zdroj: reprofoto TV Markíza

Aký má majetok?

Vo svojom majetkovom priznaní uviedol, že vlastní dve autá, pozemky a rodinný dom v Stupave. Tomáš má tiež záľubu v luxusných hodinkách. Vo svojej zbierke ich má niekoľko, odhadovaná cena najdrahších je 10- až 12-tisíc eur.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 147042 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia