Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
26. októbra 2023, 20:10
Čas čítania 0:36

Takéto zdražovanie sme nezažili desiatky rokov. Dôležitú surovinu nakupujeme za rekordné ceny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kakao má aktuálne najvyššiu sumu za posledných 44 rokov. Nárast cien spôsobilo niekoľko faktorov.

Kakao je najdrahšie za posledných 44 rokov, informujú agentúra Bloomberg a ďalšie zahraničné médiá. Cena za tonu sa dostala na sumu 3 786 dolárov. Dôvodom je nedostatočná produkcia, ale aj vysoký dopyt.

Medziročne stúpla cena kakaa približne o 60 percent. Spoločnosť Spherical Insights uviedla, že v rokoch 2023 až 2030 vzrastie cena ročným tempom o 4,37 percenta. V sezóne 2022 až 2023 bol deficit kakaa na trhu približne 100-tisíc ton. 

Na zber kakaových bôbov aktuálne pôsobia aj nepriaznivé poveternostné podmienky, ale aj intenzívne obdobia dažďov. Najhoršia situácia je aktuálne na Pobreží Slonoviny, kde je takmer 40 percent svetovej produkcie kakaa, ale aj v Ghane, kde je svetová produkcia približne 20 percent.

„Pretrvávajú obavy z nedostatku ponuky v západnej Afrike (región, ktorý sa podieľa na svetovej produkcii kakaa približne 75 percentami) a prognózy ukazujú na tretí svetový deficit v rade v sezóne 2023 až 2024,“ uviedol Mirabaud John Plassard, investičný poradca spoločnosti. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Refresher/Jana Chovancová
Domov
Zdieľať
Diskusia