Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
28. októbra 2023 o 7:37
Čas čítania 1:15

Obľúbená sieť naznačuje veľkú expanziu. V hlavnom meste potrebujeme až 3-krát viac odberných miest, tvrdí šéf Packety

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Napríklad v susednom Poľsku, ktoré je v rámci EÚ v tomto smere lídrom, je to až 38 výdajných miest alebo boxov na 10-tisíc obyvateľov.

Bratislava potrebuje trikrát viac samoobslužných boxov a výdajných miest, aby dokázala pokryť všetky požiadavky svojich obyvateľov v súvislosti s rastúcim objemom elektronického obchodu. Uviedla to spoločnosť Packeta, pôsobiaca v doručovaní zásielok a logistike.

Zároveň bude podľa spoločnosti nutné pracovať aj na navýšení kapacity, ktorá by mala vzrásť približne na päťnásobok.


„Štúdia švajčiarskej spoločnosti UPIDO odhaduje, že vďaka neustále rastúcej popularite e-shopov sa objem zásielok z nich v rámci EÚ a Veľkej Británie do roku 2029 zdvojnásobí na približne 30 miliárd eur ročne. Aj v slovenských mestách a obciach preto bude musieť pribudnúť výrazne viac samoobslužných boxov a výdajných miest, ktoré sú najlepším nástrojom v snahe znižovať emisie vyprodukované v súvislosti s doručovaním,“ spresnila spoločnosť.

Poľsko ich má až 3-krát viac

„Dáta hovoria jasne. Ak zrátame naše Z-Boxy a výdajné miesta spolu s výdajnými miestami a boxami konkurencie, pre stále rastúci počet objednávok z e-shopov dnes máme na Slovensku k dispozícii približne 12 výdajných miest alebo boxov na 10 000 obyvateľov. Napríklad v susednom Poľsku, ktoré je v rámci EÚ v tomto smere lídrom, je to až 38 výdajných miest alebo boxov na 10 000 obyvateľov a podobné je to v severských krajinách,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Packety Alexander Jančo.


Samoobslužné boxy a výdajné miesta podľa Packety zohrávajú kľúčovú úlohu pri znižovaní uhlíkovej stopy e-commerce doručovania zásielok.

„Keďže počet zásielok neustále stúpa, výstavba samoobslužných boxov na tých správnych miestach je jednoznačne tou najlepšou a najekologickejšou voľbou, a to nielen pre doručovanie v mestách. Táto forma dokáže výrazne znížiť počet kuriérskych dodávok, ktoré v našich uliciach doručujú zásielky na konkrétne adresy. Tým automaticky znižujeme aj uhlíkovú stopu. Zároveň si uvedomujeme, že zásielkové boxy nesmú narúšať vzhľad našich miest a vytvárať ďalší vizuálny smog,“ povedal Jančo.


Dodal, že Packeta chce k znižovaniu uhlíkovej stopy prispieť aj využívaním elektrických dodávok. Už budúci rok začne s elektrifikáciou svojho vozového parku a kuriérskych dodávok a do roku 2027 bude väčšina z nich plne elektrických.

Domov
Zdieľať
Diskusia