Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. novembra 2023, 11:00
Čas čítania 1:10

Niektoré potraviny na Slovensku výrazne dražejú, zlacnela jediná položka. Pozri si prehľad zvyšovania cien bežných produktov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O inflácii v stredu informoval Štatistický úrad SR.

Inflácia aj v októbri klesala už ôsmy mesiac za sebou, keď sa rast cien v medziročnom porovnaní zastavil na úrovni 7,1 % zo septembrových 8,2 %. Medzimesačne ceny mierne vzrástli o 0,2 %. 

Dvojciferný rast cien sa prejavoval už len v troch odboroch, a to vo vzdelávaní, v reštauráciách a hoteloch a zdravotníctve. Ceny za vzdelávanie boli medziročne vyššie až o 15 %. K septembrovému rastu poplatkov v škôlkach, základných či stredných školách sa tak pridal októbrový rast vysokoškolských poplatkov.

Rast cien v odbore bývanie a energie sa v porovnaní s októbrom 2022 zmiernil na úroveň 5,8 %, čo bola najnižšia hodnota od konca roka 2021. Výraznejšie spomalenie tempa rastu zaznamenali ceny v doprave najmä vplyvom pokračujúceho poklesu cien pohonných látok, ktoré boli o 6,3 % lacnejšie ako v októbri pred rokom

Index spotrebiteľských cien sa v októbri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 7,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 7,3 % a za domácnosti dôchodcov o 6,8 %.

Niektoré ceny výrazne narástli

Zákazníci v obchodoch platili aj naďalej viac ako pred rokom za takmer všetky kategórie potravín. Za sladké potraviny sme si priplácali 17,9 %, za ryby a morské plody 12,0 % a za chlieb a obilniny 11,8 %. Mäso nás vyšlo drahšie ako pred rokom o 9,1 %, za mlieko, syry a vajcia sme si priplácali 7,7 %. Zelenina medziročne zdražela o 6,8 %, ovocie o 5,7 %.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Iba oleje a tuky boli podobne ako počas predchádzajúcich mesiacov medziročne lacnejšie, aktuálne o 8,1 %. Nealkoholické nápoje zdraželi o 10,5 %. Zjednodušene povedané, kým v októbri 2022 urobili Slováci a Slovenky nákup potravín napríklad za 100 eur, tak v októbri 2023 ich ten istý nákup vyšiel na 109 eur. Za zmienku však stojí porovnanie nákupov za posledné dva roky, t. j. ak sme v októbri 2021 urobili nákup za 100 eur, tak teraz nás vyjde na vyše 137 eur.

pečivo, potraviny
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia