Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
17. novembra 2023, 12:01
Čas čítania 1:26

Na Slovensku vedia najlepšie po anglicky východniari, ako krajina však zaostávame za Poliakmi aj Maďarmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Každoročný prieskum skúma, ako plynule ovládajú obyvatelia jednotlivých krajín anglický jazyk.

Spomedzi ľudí, ktorých prvým jazykom nie je angličtina, vedia najlepšie po anglicky Holanďania. Na druhom mieste je Singapur a na tretom Rakúsko, vyplýva z  prieskumu English Proficiency Index 2023, ktorý každoročne realizuje vzdelávacia organizácia EF Education First. Slovensko sa umiestnilo na 18. mieste spomedzi všetkých hodnotených krajín a na 16. mieste v rámci európskych krajín, informujú Správy RTVS.

Mladí ľudia vedia po anglicky najlepšie

Prieskum, do ktorého sa zapojilo 2,2 milióna ľudí zo 113 krajín, rozdelil podľa výsledkov krajiny do piatich úrovní ovládania jazyka – Slovensko je v druhej skupine s vysokou úrovňou. Napriek tomu sme si oproti minulým ročníkom pohoršili, predbehlo nás Poľsko aj Maďarsko. Česko podobne ako naposledy je v rebríčku nižšie ako Slovensko.

Kompletný rebríček krajín a regiónov hodnotených v prieskume.
Kompletný rebríček krajín a regiónov hodnotených v prieskume. Zdroj: EF EPI

„Vysoká úroveň odbornosti angličtiny, ktorú v prieskume Slováci dosiahli, hovorí o tom, že si v tomto jazyku vedia prečítať noviny, rozumejú televíznym programom a nemajú problém pripraviť pracovnú prezentáciu po anglicky,“ povedala pre RTVS Monika Barboráková, country manažérka EF Education First.

1. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:06 REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov

Z prieskumu prekvapivo vyplynulo, že najlepšie hovoria po anglicky obyvatelia Košického kraja, najmä samotní Košičania, ktorí získali náskok pred ostatnými mestami a zaradili sa medzi mestá s veľmi vysokou úrovňou angličtiny. Najslabšie dopadli Banskobystrický a Trenčiansky kraj.

Jediná veková skupina, ktorá sa od posledného prieskumu zlepšila, sú mladí ľudia vo veku 21 až 25 rokov, ktorí hovoria po anglicky najlepšie.

Mladí ľudia vedia na Slovensku po anglicky lepšie, no len jednej skupine medziročne úroveň aj stúpla.
Mladí ľudia vedia na Slovensku po anglicky lepšie, no len jednej skupine medziročne úroveň aj stúpla. Zdroj: EF Slovakia, prieskum EPI

Medzinárodné výsledky poukazujú na rozdiel medzi mužmi a ženami

Prieskum sledoval znalosť jazyka aj naprieč kategóriami veku, pohlavia a regiónov. Vo všeobecnosti úroveň angličtiny u mladých klesá, vo veľkej miere za to môžu veľké krajiny ako India a Indonézia, ale podpísala sa pod tým aj pandémia covidu.

Okrem toho sa prehĺbili aj rozdiely medzi mužmi a ženami: angličtina sa u mužov zlepšuje (+14 bodov), no u žien klesá (-19 bodov od roku 2014), uvádza RTVS. Podľa Barborákovej za tým môže byť zaujatosť vzdelávacích systémov či nerovné prístupy k pohlaviam. Rozdiely však nie sú rovnomerné, vo viac ako 60 krajinách je úroveň angličtiny pri oboch pohlaviach porovnateľná alebo rovnaká.

30. apríla 2024, 10:30 Čas čítania 3:12 V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave

Znalosť anglického jazyka sa zhoršuje v ázijských krajinách, predovšetkým v Japonsku a Číne, na Blízkom východe zas stagnuje. Na druhej strane juhoamerické krajiny sa snažia a každým rokom sa ich znalosť zlepšuje takmer všade s výnimkou Mexika.

Domov
Zdieľať
Diskusia