Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Jana Chovancová
18. novembra 2023 o 12:27
Čas čítania 0:52

POČASIE: Pozor na silný vietor a povodne! V týchto okresoch vydal SHMÚ výstrahy prvého stupňa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas soboty môže za oknami vyčíňať silný vietor a hrozia aj povodne, meteorológovia preto vydali výstrahy vo viacerých okresoch.

V sobotu sa na väčšine Slovenska môže vyskytnúť silný vietor, snehové záveje a jazyky i vietor na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa, informuje o tom na svojom webe.


Silný vietor sa môže vyskytnúť v celom Trnavskom a Bratislavskom kraji, v okresoch Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Poprad, Kežmarok, Brezno, Rožňava, Košice a Košice-okolie, Prešov, Vranov nad Topľou, Trebišov a Michalovce. Výstraha platí do 16.00 h, najmä pre okresy na východe Slovenska platí do 20.00 h.


Pred snehovými jazykmi a závejmi varuje SHMÚ v celom Žilinskom kraji, v okresoch Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa, Banská Bystrica a Brezno. Platnosť výstrahy je do 18.00 h. „Najmä v polohách nad približne 600 metrov sa očakáva tvorba snehových jazykov. Predstavuje to potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ uviedli meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred silným vetrom platí v sobotu pre viaceré okresy na Slovensku.
Výstraha prvého stupňa pred silným vetrom platí v sobotu pre viaceré okresy na Slovensku. Zdroj: SHMÚ


Na vietor na horách si treba dávať pozor v takmer celom Žilinskom kraji, v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Gelnica, Košice-okolie, Rožňava, Sobrance, Spišská Nová Ves, Humenné, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Snina a Vranov nad Topľou. Výstraha platí do 16.00 h.


Zároveň platí aj hydrologická výstraha v okrese Michalovce. „Vzhľadom na spadnuté zrážky a vzostup vodných stavov u nás a na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín na Latorici s možnosťou dosiahnutia, resp. prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ priblížil SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia