Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
4. decembra 2023, 7:51
Čas čítania 0:49

Vojaci tejto vyspelej európskej krajiny musia chrániť židovské obyvateľstvo. Vojna v Pásme Gazy vyvoláva obavy z terorizmu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Opatrenia začnú platiť od 6. decembra a budú sa týkať napríklad ochrany synagóg či izraelského veľvyslanectva.

Dánsko nasadí vojakov na ochranu židovských a izraelských lokalít v Kodani, uviedla to v nedeľu dánska vláda. Krajina tak reaguje na nárast antisemitizmu v čase vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.


„Konflikt na Blízkom východe viedol k absolútne neprijateľnému nárastu antisemitizmu a neistote pre Židov v Dánsku,“ povedal dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard. „Sme v situácii, keď je teroristická hrozba visiaca nad Dánskom vážna,“ dodal.

Ako budú vyzerať konkrétne opatrenia?

Dánske ministerstvo obrany uviedlo, že konflikt v Gaze si vyberá ťažkú daň na policajných zdrojoch. „V tomto kontexte... ozbrojené sily podporia dohľad nad židovskými a izraelskými lokalitami v Kodani,“ dodalo. Spresnilo, že pôjde napríklad o synagógy či izraelské veľvyslanectvo. Opatrenie začne platiť od 6. decembra.


V Dánsku žije podľa odhadov nezávislého výskumného inštitútu Utrikespolitiska 6 000 až 8 000 Židov. Dánsky rezort obrany odmietol povedať, či sa podobné opatrenia chystá prijať aj pre moslimské lokality v krajine.


Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, počas ktorého prišlo podľa izraelských úradov o život 1 200 ľudí, zväčša civilistov. Izrael v reakcii na útok prisľúbil, že zničí Hamas. Izraelské nálety a pozemná ofenzíva do Pásma Gazy si podľa úradov ovládaných Hamasom vyžiadali už viac ako 15 000 obetí.

Ilustračná foto: Vojaci v meste
Ilustračná foto: Vojaci v meste Zdroj: Vianolavie.org
Domov
Zdieľať
Diskusia