Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
8. decembra 2023 o 19:11
Čas čítania 1:07

Vo veľkom slovenskom meste začali šetriť na odpratávaní snehu. Budú merať výšku snehu, určili si limit, kedy zapriahnu stroje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mesto je pre nepriaznivú finančnú situáciu od 1. decembra v krízovom režime.

Ak snehová nádielka nepresiahne deväť centimetrov, spoločnosť Kosit bude vykonávať zimnú údržbu v Košiciach len na vybraných úsekoch ciest. Firma o tom informovala na sociálnej sieti. Zdôvodňuje to pokynmi magistrátu v súvislosti so zlou finančnou situáciou mesta.

Ako uvádza, v prípade sneženia sa budú udržiavať len kopcovité úseky trás mestskej hromadnej dopravy (MHD), ďalej cesta do mestskej časti (MČ) Kavečany, cesta na Jahodnú, cesta na Bankov, cesta v smere od MČ Šaca na Malú Idu a cesta v smere na obec Valaliky. „Ostatné komunikácie, teda rovinaté úseky hlavných cestných ťahov, bočné cesty ani chodníky, nebudú udržiavané, a to až do momentu, kým snehová nádielka nepresiahne deväť centimetrov,“ informuje Kosit.

Mesto Košice potvrdilo, že jeho vedenie v stredu informovalo členov finančnej komisie mestského zastupiteľstva o zmenách v systéme zimnej údržby a vo štvrtok ich bude prezentovať aj na Rade starostov. „Cesty v meste sa budú naďalej posypávať, zmena nastane v hrúbke snehovej pokrývky, odkedy si mesto u svojho zmluvného partnera objedná odhŕňanie snehu,“ uviedlo s tým, že takýto systém fungoval v Košiciach aj v minulosti a pre úspory financií ho majú aj v iných samosprávach.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Mesto zároveň dodalo, že ak Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlási niektorý z kalamitných stupňov alebo predpoveď bude hovoriť o námraze, oproti doterajšiemu stavu sa nič nezmení. „Ak budeme vedieť, že teplota vzduchu má byť v nasledujúcich hodinách pod nulou a rovnako tak bude padať aj sneh, už pri piatich centimetroch sa bude zimná údržba automaticky realizovať takisto ako v doterajšom rozsahu. Rozdiel nastane len vtedy, ak sú podmienky napríklad ako dnes, keď predpoveď hovorí o snežení a teplotách od nuly do dvoch stupňov Celzia,“ doplnil magistrát.

Mesto je pre nepriaznivú finančnú situáciu od 1. decembra v krízovom režime.

Domov
Zdieľať
Diskusia