Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent TASR
14. decembra 2023, 19:20
Čas čítania 1:28

V meste na západe Slovenska zvýšia jednu daň až 4-násobne. Obyvatelia si poriadne priplatia

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Podľa samosprávy je zvýšenie nevyhnutným krokom pri náraste výdavkov a súčasne upozorňuje, že sadzby sa viac ako desať rokov nemenili.

Mesto Pezinok pristupuje k výraznému zvýšeniu sadzby dane z nehnuteľností. Nárast, ktorý napríklad pri bytoch predstavuje štvornásobok a pri rodinných domoch vyše trojnásobok doterajšej sadzby, schválili poslanci mesta väčšinou hlasov na tohtotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ). Podľa samosprávy je zvýšenie nevyhnutným krokom pri náraste výdavkov a súčasne upozorňuje, že sadzby sa viac ako desať rokov nemenili.

„Podobne ako iné samosprávy sa i Pezinok musel vyrovnať s nárastom výdavkov vzniknutých v súvislosti s opatreniami štátu, ktoré sa preniesli na samosprávy,“ pripomenulo mesto v dôvodovej správe.

Vysvetlilo, že kým doposiaľ sa samospráva snažila vykryť chýbajúce zdroje šetrením vo vlastnom rozpočte, valorizácia miezd, avizovaný opätovný nárast cien energií a tovarov i výpadok podielových daní prinútili mesto k prehodnoteniu sadzby dane z nehnuteľností. Tie sa naposledy upravovali v roku 2012.

„Máme záujem pokračovať v rozvoji nášho mesta, v príprave nových projektov, v skvalitňovaní života obyvateľov, čo si žiada aj dostatok finančných zdrojov,“ upozornila pezinská radnica. Dodala, že samotný návrh zvýšenia sa kreoval v diskusii s poslancami mesta. Mesto zachováva 50-percentné zníženie sadzby pri domoch a bytoch pre seniorov, hendikepovaných a ľudí v núdzi.

Prevádzka mesta stála 23,8 milióna eur

Jana Hrdličková z komunikačného oddelenia mesta Pezinok vysvetlila, že samospráva vychádzala z finančnej analýzy, ktorá hovorí, že kým v roku 2013 stála prevádzka mesta 12,4 milióna eur, v roku 2022 to už bolo 23,8 milióna eur. „Nárast je skoro dvojnásobný. V roku 2013 bol príjem daní z nehnuteľností 1,6 milióna eur a v roku 2022 narástol príjem iba na 1,8 milióna eur,“ doplnila.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Predložený návrh zvyšuje sadzby dane z nehnuteľností tak, že ich zvýšenie predstavuje zvýšenie príjmov do rozpočtu z tejto dane približne o 2,1 milióna eur,“ vyrátalo ďalej mesto.
Na základe príkladov dokumentuje, že pri rodinnom dome v Pezinku s rozlohou 100 štvorcových metrov bez nadzemného podlažia sa medziročne zvýši poplatok o 70 eur, s dvomi nadzemnými podlažiami bude daň vyššia o 80 eur. Pri stavbe určenej na podnikanie s rozlohou 100 štvorcových metrov vlastník zaplatí o 200 eur viac, za chatu približne raz toľko ako v súčasnosti. Medziročné zvýšenie dane pri byte s rozlohou 60 štvorcových metrov bude 45 eur (3,75 eura mesačne), pri nebytovom priestore určenom na podnikanie to bude dvojnásobok súčasnej výšky poplatku.

K zvyšovaniu poplatkov pristúpila aj Bratislava

Domov
Zdieľať
Diskusia