Údaje na etiketách vín budú platiť pre produkty vyrobené od roku 2024.
Dlhoohlasované nové európske pravidlá na označovanie vína síce vstúpili do platnosti už začiatkom tohtoročného decembra, spotrebitelia však zmeny v obchodoch tak skoro neuvidia. Nové informácie na etiketách tichých vín budú až na vínach vyrobených z úrody 2024, informoval o tom Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) v Bratislave.
„V porovnaní s inými výrobcami potravinárskych produktov vinári doteraz nemuseli na etiketách vín uvádzať zloženie ani nutričné údaje. To sa zmenilo od 8. decembra 2023, keď pre vinárov a obchodníkov s vinárskymi výrobkami začali platiť nové povinnosti týkajúce sa označovania vína. Víno, ktoré bolo vyrobené a označené pred týmto dátumom, však môžu naďalej uvádzať na trh s pôvodnou etiketou až do vyčerpania zásob,“ vysvetlila generálna riaditeľka ÚKSÚP Štefánia Buschbacher.
Na etiketách bude povinne označené zloženie vína
Zmeny na etiketách sa týkajú povinného označovania zloženia vína, energetickej hodnoty a výživových údajov. Etikety budú musieť obsahovať napríklad zoznam zložiek vína, ako je hrozno, sacharóza, kyselina vínna, siričitany, aróma, bylinné extrakty a podobne, ako aj látky, ktoré spôsobujú alergie či neznášanlivosti.
Energetická hodnota sa bude uvádzať v kilojouloch a kilokalóriách na 100 gramov alebo 100 mililitrov a výživové hodnoty najlepšie v tabuľke so zarovnanými číslami, ak to priestor dovoľuje. V prípade, že sa tieto údaje výrobcovi na etiketu nezmestia, môžu byť uvedené v QR kóde, ktorý bude jej súčasťou.
„Nové pravidlá nájdu vinári a obchodníci s vinárskymi produktami, ako aj spotrebitelia v metodickom usmernení ministerstva pôdohospodárstva, v ktorom sa podrobnejšie vysvetľuje, ako treba označovať vinárske výrobky a čo nesmie chýbať na etiketách vín,“ dodala generálna riaditeľka ÚKSÚP.