Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
22. decembra 2023, 18:01
Čas čítania 1:00

Na nových vínach budú od roku 2024 povinne zavedené špeciálne etikety. Toto musia obsahovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Údaje na etiketách vín budú platiť pre produkty vyrobené od roku 2024.

Dlhoohlasované nové európske pravidlá na označovanie vína síce vstúpili do platnosti už začiatkom tohtoročného decembra, spotrebitelia však zmeny v obchodoch tak skoro neuvidia. Nové informácie na etiketách tichých vín budú až na vínach vyrobených z úrody 2024, informoval o tom Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) v Bratislave.

„V porovnaní s inými výrobcami potravinárskych produktov vinári doteraz nemuseli na etiketách vín uvádzať zloženie ani nutričné údaje. To sa zmenilo od 8. decembra 2023, keď pre vinárov a obchodníkov s vinárskymi výrobkami začali platiť nové povinnosti týkajúce sa označovania vína. Víno, ktoré bolo vyrobené a označené pred týmto dátumom, však môžu naďalej uvádzať na trh s pôvodnou etiketou až do vyčerpania zásob,“ vysvetlila generálna riaditeľka ÚKSÚP Štefánia Buschbacher.

Na etiketách bude povinne označené zloženie vína

Zmeny na etiketách sa týkajú povinného označovania zloženia vína, energetickej hodnoty a výživových údajov. Etikety budú musieť obsahovať napríklad zoznam zložiek vína, ako je hrozno, sacharóza, kyselina vínna, siričitany, aróma, bylinné extrakty a podobne, ako aj látky, ktoré spôsobujú alergie či neznášanlivosti.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Energetická hodnota sa bude uvádzať v kilojouloch a kilokalóriách na 100 gramov alebo 100 mililitrov a výživové hodnoty najlepšie v tabuľke so zarovnanými číslami, ak to priestor dovoľuje. V prípade, že sa tieto údaje výrobcovi na etiketu nezmestia, môžu byť uvedené v QR kóde, ktorý bude jej súčasťou.

„Nové pravidlá nájdu vinári a obchodníci s vinárskymi produktami, ako aj spotrebitelia v metodickom usmernení ministerstva pôdohospodárstva, v ktorom sa podrobnejšie vysvetľuje, ako treba označovať vinárske výrobky a čo nesmie chýbať na etiketách vín,“ dodala generálna riaditeľka ÚKSÚP.

víno
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia