Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
6. januára 2024, 11:11
Čas čítania 2:11

Povodne aj lavíny. Meteorológovia vydali výstrahy v týchto okresoch (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na svojom webe.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred povodňami vo viacerých okresoch na Slovensku. So sťaženými podmienkami musia počítať aj turisti, ktorý sa chystajú na hory. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje na lavínové nebezpečenstvo na mnohých slovenských pohoriach.

Výstrahy pred povodňami

Vo viacerých lokalitách pretrvávajú aj v sobotu hydrologické výstrahy pred povodňou. Druhý stupeň výstrahy platí pre okresy Trebišov, Michalovce, Turčianske Teplice a Senica. Prvý stupeň výstrahy je v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Zvolen, Ružomberok, Martin, Prievidza, Bánovce nad Bebravou, Skalica a Malacky. Výstrahy platia predbežne do nedele 7. januára, niektoré aj do začiatku pracovného týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

SHMÚ očakáva na základe vývoja poveternostnej a hydrologickej situácie vzostup vodnej hladiny na viacerých tokoch na úrovni stupňa povodňovej aktivity. Vzhľadom na nasýtenosť povodí v uvedených lokalitách predošlé spadnuté zrážky a predpovedané zrážky na sobotu predpokladajú meteorológovia pretrvávajúci a opätovný vzostup vodných hladín na tamojších tokoch. SHMÚ očakáva aj zvýšenie hladiny Hrona a jeho prítokov na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity. Dôvodom je okrem iného topenie sa snehu v Nízkych Tatrách a Slovenskom rudohorí.

18. marca 2023, 9:30 Čas čítania 6:19 Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy

V okrese Senica informujú, že vzhľadom na vypúšťanie vody z vodného diela Nové Mlýny, vysoké nasýtenie povodia Moravy, spadnuté a na sobotu predpovedané zrážky je predpoklad vzostupu hladiny Moravy aj na našom úseku s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity.

Výstrahy pred povodňami.
Výstrahy pred povodňami. Zdroj: SHMÚ

Lavínové nebezpečenstvo

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu v Západných Tatrách a na západe Vysokých Tatier. Vo Fatrách, na východe Vysokých Tatier a Nízkych Tatrách je nebezpečenstvo lavín mierne. Informáciu priniesol Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

Najviac nového snehu pribudlo vplyvom západného prúdenia v západných častiach Tatier, za posledné tri dni to bolo do 50 centimetrov nového snehu. Hranica sneženia sa menila, no nad 1 500 metrov boli teploty stále pod nula stupňov Celzia. Pretrváva veľmi silný severozápadný vietor, hlavným problémom je preto vetrom previaty sneh. „Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor ukladal snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Vzhľadom na silný vietor neodporúčame dlhé a náročné túry na hrebeňoch,“ upozornil Krajčí.

11. januára 2023, 12:41 Čas čítania 0:14 VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa

Pod hranicou 1 500 metrov podľa neho padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom. Pod skalnými stenami sa môžu nachádzať vrstvy krúpok, ktoré môžu byť klznou vrstvou lavín.

Malá a Veľká Fatra

V Malej a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo nad hranicou 1 300 metrov nad morom. Na tvrdú starú snehovú pokrývku tam pribudlo spolu za posledné tri dni do 30 centimetrov nového snehu. Pretrváva silný vietor rôznych smerov. Hlavným problémom je preto vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal miestami menšie snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Pod hranicou 1 300 metrov padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom.

Druhý stupeň z päťdielnej stupnice platí i v Nízkych Tatrách a na východe Vysokých Tatier nad hranicou 1 600 metrov nad morom. Na tvrdú starú snehovú pokrývku tam pribudlo spolu za posledné tri dni relatívne malé množstvo snehu, a to od piatich do 30 centimetrov. Hlavným problémom je preto rovnako vetrom previaty sneh a nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh. Pod skalnými stenami sa môžu nachádzať vrstvy krúpok, ktoré môžu byť klznou vrstvou lavín. Pod hranicou 1 600 metrov padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom.

Výstrahy pred lavínovým nebezpečenstvom.
Výstrahy pred lavínovým nebezpečenstvom. Zdroj: Horská záchranná služba
Domov
Zdieľať
Diskusia