Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
12. januára 2024, 14:50
Čas čítania 1:07

V týchto mestách EÚ sú obyvatelia najspokojnejší. Prieskum ukázal výsledky, ktoré potešia aj Slovákov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zo Slovenska sa do prieskumu zapojili obyvatelia Bratislavy a Košíc.

Zürich, Groningen, Kodaň, Lipsko, Gdansk, Štokholm, Ženeva, Rostock, Braga a Kluž. To je podľa prieskumu Európskej komisie (EK) desať miest, kde sú obyvatelia najspokojnejší s podmienkami na život, prácu a bývanie. Najmenej spokojní so svojím mestom boli obyvatelia Podgorice, Miškovca, Skopje, Ríma, Belehradu, Neapola, Tirany, Atén, Istanbulu a Palerma.

Na Slovensku sa do prieskumu zapojili obyvatelia Bratislavy a Košíc. V rebríčkoch desiatich najlepších a desiatich najhorších miest podľa viacerých kritérií spokojnosti sa Bratislava ocitla dvakrát. Na štvrtej najlepšej pozícii z pohľadu možností získať dobrú prácu, ale na desiatej najhoršej z pohľadu dostupnosti bývania.

Vyše 90 % ľudí je spokojných

Podľa výsledkov prieskumu je celkovo so životom vo svojom meste spokojných vyše deväťdesiat percent ľudí v 52 skúmaných mestách, kam patria aj obe slovenské.
Zürich (Švajčiarsko) bol mestom s najvyššou mierou spokojnosti obyvateľov (97 percent). Išlo najmä o ich finančnú situáciu, prácu, verejnú dopravu, zdravotnú starostlivosť a kvalitu ovzdušia. Je to tiež najlepšie európske mesto pre LGBTQ+ komunitu a seniorov. Druhý Groningen (Holandsko) mal 96 percent spokojných ľudí a 86 percent opýtaných sa cíti v meste bezpečne aj v noci.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V tretej Kodani (Dánsko) bolo spokojných 96 percent obyvateľov, hoci je tam ťažké nájsť dostupné bývanie. Podľa prieskumu je to však najmenej skorumpované mesto v Európe. Štvrté Lipsko (Nemecko) s 95-percentnou spokojnosťou obyvateľov je vhodné pre rodiny s malými deťmi a má tiež vysokú kvalitu ovzdušia. Piaty Gdansk (Poľsko) (95 percent spokojnosti) je vnímaný ako dobré miesto pre prisťahovalcov z iných krajín a vysokú úroveň kultúrnych zariadení v meste.

Prieskum sa uskutočnil od januára do apríla 2023 na vzorke 71 153 respondentov z 83 miest v celej EÚ, krajinách Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO) a zo západného Balkánu, Spojeného kráľovstva a z Turecka.

Domov
Zdieľať
Diskusia