Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent TASR
12. januára 2024, 18:00
Čas čítania 1:02

Prelomový objav v Južnej Amerike: archeológovia našli 2 000 rokov staré mesto

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prvý dôkaz o tomto meste objavili vedci ešte v 70. rokoch 20. storočia. Teraz to však bolo prvýkrát, čo sa im komplexný prieskum starovekého mesta podarilo dokončiť.

Archeológom sa podaril prelomový objav. V Amazónii našli pomocou laserovej technológie pozostatky obrovského starovekého mesta, informuje BBC.

Toto staroveké mesto sa nachádza v Južnej Amerike v štáte Ekvádor. Postavili ho asi pred 2 500 rokmi a podľa archeológov v ňom ľudia žili až 1000 rokov. Vedci tvrdia, že tam žilo minimálne 10-tisíc ľudí, možno až 100-tisíc.

Podľa portálu The Guardian túto oblasť obýval kmeň s názvom Upano. Žili tu medzi rokmi 500 pred Kristom až do roku 600 n. l. Obytné a slávnostné budovy postavili na viac ako 6000 hlinených kopcoch a boli obklopené poľnohospodárskymi poľami s odvodňovacími kanálmi. Archeológ z Exeterskej univerzity José Iriarte povedal, že na vybudovanie ciest a týchto tisíc hlinených kopcov by bol potrebný prepracovaný systém organizovanej práce. Tvrdí preto, že spoločnosť, ktorá tu žila, bola dobre organizovaná a prepojená.

Archeológovia tu okrem iného objavili aj výsledkovú tabuľu starodávnej mayskej loptovej hry, staroveké múmie a masový hrob. Našli aj nádoby, kamene na mletie rastlín a spálené semená.

Na snímke z LIDAR-u, ktorú poskytli výskumníci v januári 2024, vidieť komplexy obdĺžnikových platforiem usporiadaných okolo nízkych štvorcov a rozmiestnených pozdĺž širokých vykopaných ulíc v lokalite Kunguints v údolí rieky Upano v Ekvádore.
Na snímke z LIDAR-u, ktorú poskytli výskumníci v januári 2024, vidieť komplexy obdĺžnikových platforiem usporiadaných okolo nízkych štvorcov a rozmiestnených pozdĺž širokých vykopaných ulíc v lokalite Kunguints v údolí rieky Upano v Ekvádore. Zdroj: TASR/AP

Mení to pohľad na amazonské pralesy, tvrdí vedec

„Toto mesto je staršie ako ktorákoľvek iná lokalita v Amazónii, ktorú poznáme. Máme eurocentrický pohľad na civilizáciu, ale to ukazuje, že musíme zmeniť našu predstavu o tom, čo je kultúra a čo civilizácia,“ povedal profesor Stephen Rostain, riaditeľ vyšetrovania v Národnom Centre pre vedecký výskum vo Francúzsku, ktorý výskum viedol.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa vedca Antoina Dorisona, ktorý sa na výskume podieľal, tento objav mení pohľad ľudstva na amazonské pralesy. „Väčšina ľudí si predstavuje malé skupinky, pravdepodobne nahé, ktoré žijú v chatrčiach a čistia pôdu. Toto však dokazuje, že starovekí ľudia žili v komplikovaných mestských spoločnostiach,“ doplnil.

Domov
Zdieľať
Diskusia