Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. januára 2024, 19:19
Čas čítania 0:46

Fico tvrdí, že Slovensko by už čoskoro mohlo zaviesť 4-dňový pracovný týždeň. Spočiatku by išlo o experiment

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tému skracovania pracovného času otvorila minulý rok Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR.

Slovensko by mohlo v krátkom čase patriť ku krajinám, ktoré zavedú štvordňový pracovný týždeň. Povedal to v stredu na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na začiatok by išlo iba o experiment.

Predseda vlády poukázal na postupnú zmenu postoja podnikov, ktoré ešte pred pandémiou nového koronavírusu možnosť skrátenia pracovného týždňa odmietali. V dôsledku covidu, ktorý spôsobil, že veľký počet ľudí začal pracovať z domu, sú mnohé firmy v tomto smere podľa Fica omnoho flexibilnejšie.

Fico si myslí, že k tomu dôjde už čoskoro

„Myslím si, že Slovensko by vo veľmi krátkom čase mohlo patriť ku krajinám, ktoré zavedú 4-dňový pracovný týždeň ako experiment, samozrejme,“ povedal Fico. Tému skracovania pracovného času otvorila vlani Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Jej predsedníčka Monika Uhlerová si myslí, že otázka už nestojí tak, či skracovať pracovný čas, ale vzniká otázka, ako k skráteniu pristúpiť a akú formu zvoliť.

„Tých možností je niekoľko. My sa snažíme docieliť stav, aby raz bol pracovný týždeň štvordňový a víkend trojdňový. Diskutujeme aj o všetkých iných možnostiach a formách skracovania, aj o skúsenostiach zo zahraničia,“ informovala v novembri na konferencii KOZ o budúcnosti práce v 21. storočí.

Anketa:
Prijal by si 4-dňový pracovný týždeň?
Áno, aj keby som pracoval viac hodín denne.
Áno, ale iba v prípade, keby som pracoval menší počet hodín.
Nie, nevidím v tom zmysel.
Áno, aj keby som pracoval viac hodín denne.
54 %
329 Hlasov
Áno, ale iba v prípade, keby som pracoval menší počet hodín.
33 %
203 Hlasov
Nie, nevidím v tom zmysel.
13 %
76 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia