Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent
20. januára 2024, 9:28
Čas čítania 0:57

Robert Kaliňák poslal zbrojovkám 100 miliónov eur, aj keď vykazujú rekordné tržby. V minulosti s nimi podnikal

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa to pôsobí ako naliatie štátnych peňazí do firmy, v ktorej má hlavné slovo súkromník.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) poslal približne 100 miliónov štátnym a pološtátnym zbrojovkám. Denník N, ktorý na to upozornil, sa o tomto finančnom pohybe dozvedel minulý týždeň od ľudí zo štátnej skupiny DMD, pod ktorú tieto zbrojovky patria.

Časť tejto sumy skončí v pološtátnej firme ZVS holding z Dubnice nad Váhom, ktorá vyrába delostreleckú muníciu. S firmou pritom v minulosti spolupracoval aj v rámci svojho súkromného podnikania. 

Podľa ministra je delostrelecká munícia na trhu najžiadanejšia. Povedal, že zbrojovky podporuje hlavne preto, aby boli k dispozícii pre potreby armády a aby tvorili protiváhu automobilkám. 

Polovicu vlastní súkromná skupina

Krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si Kaliňák práve v areáli ZVS holding založil menšiu firmu na výrobu loveckých pušiek s názvom Liwa Arms Slovakia. Polovicu firmy ZVS holding vlastní štát a polovicu súkromná skupina Michala Strnada. „Pôsobí to na mňa ako naliatie štátnych peňazí do firmy, v ktorej má hlavné slovo súkromník,“ vyjadril sa bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

6. februára 2024, 17:00 Čas čítania 3:30 Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Kaliňák zatiaľ nezverejnil žiadne detaily, na čo presne bude týchto 100 miliónov eur
použitých. ZVS hodling však nedávno avizovala, že za rok 2023 očakáva rekordné tržby vo výške 80 miliónov eur, čo je takmer dvojnásobok oproti roku 2022. Je to spôsobené hlavne vojnou na Ukrajine a všeobecným zbrojením.

Kaliňák s firmou ZVS holding podpísal aj rámcovú zmluvu za 145 miliónov eur na dodávky munície do húfnic Zuzana 2. Táto zákazka by mala poskytnúť dlhodobú istotu objednávok a doplniť muničné sklady na Slovensku.

Kaliňák
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia