Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. januára 2024, 7:21
Čas čítania 0:30

Za hejt do väzenia? Nenávistné prejavy na sociálnych sieťach musia byť podľa EÚ klasifikované ako trestné činy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nenávisť na internete nie je podľa Európskeho parlamentu ospravedlniteľná slobodou prejavu.

Poslanci Európskeho parlamentu sa zhodli, že nenávistné prejavy vo verejnom priestore musia byť klasifikované ako trestné činy, informuje o tom TA3. Členské štáty požiadavku o vytvorenie európskych pravidiel na boj proti nenávisti už dva roky ignorujú. 

Pravidlá sa aktuálne vzťahujú na nenávistné prejavy motivované rasou, farbou pleti, náboženstva či národným a etnickým pôvodom, no nenávisť na internete má v dnešnej digitálnej dobe širší rozmer. 

„Nenávisť voči inakosti narastá v celej Európe aj na samotnom Slovensku,“ uviedol poslanec európskeho parlamentu Peter Pollák. Európsky parlament apeluje na to, že nenávisť nie je ospravedlniteľná slobodou prejavu na sociálnych sieťach.

Nové pravidlá budú venovať zvýšenú pozornosť najmä maloletým osobám, a to pri problémoch so šikanou a s kyberšikanou. Taktiež majú zaškoliť odborníkov na riešenie situácií a obetiam útokov zabezpečiť odškodné.

Európsky parlament.
Európsky parlament. Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia