Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
23. januára 2024, 7:55
Čas čítania 1:30

Alexeja Navaľného trestajú počúvaním propagandistickej pesničky od ruského umelca Šamana. Vypočuj si, čím ho mučia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odsúdený Navaľnyj musí každé ráno počúvať patriotickú popovú pieseň Som Rus.

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj oznámil, že vo väzení za polárnym kruhom čelí novej výzve: každé ráno o piatej musí z väzenského rádia počúvať pieseň popového speváka slúžiaceho prokremeľskej a provojnovej propagande.


Informovala o tom v pondelok britská televízia Sky News, ktorá pripomenula, že 47-ročný bývalý právnik Navaľnyj sa dostal do povedomia širšej verejnosti pred viac ako desiatimi rokmi, keď začal ostro kritizovať Kremeľ a pranierovať korupciu na najvyšších miestach.


Po tom, ako prežil pokus o otravu nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej viní ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v januári 2021 (po liečbe v Nemecku) vrátil do Ruska, kde bol však okamžite zadržaný, väzobne stíhaný a neskôr aj odsúdený. Momentálne sa nachádza vo väzení ležiacom asi 60 kilometrov severne od polárneho kruhu.

Ranný rituál

Súčasťou ranných rituálov v tejto väznici je okrem ruskej hymny aj povinné počúvanie patriotickej popovej piesne Som Rus (Ja russkij) v podaní speváka vystupujúceho pod menom Šaman. Zvykne ju spievať oblečený v čiernom koženom saku s páskou na rukáve vo farbách ruskej vlajky.


Za svoju angažovanosť si Šaman od viacerých svojich kolegov zo zábavného priemyslu vyslúžil kritiku, pričom vznikla aj paródia na pieseň Ja russkij nazvaná Ja uzkij (slovná hračka: som ruský/som úzky) sprevádzaná klipom, ktorého hlavný hrdina je vyobrazený nadmerne vysoký a úzky.


Šaman, vlastným menom Jaroslav Dronov, sa „zviezol“ na vlne vlastenectva poháňaného vojnou na Ukrajine. Jeho tvorba sa stala pilierom vysielania štátnej televízie a je jednou z celebrít, ktoré oficiálne podporujú Vladimira Putina, aby sa v marci opäť uchádzal o prezidentský úrad, dodala televízia Sky News.

Simuloval odpálenie bomby

Pripomenula, že tento 32-ročný spevák vyvolal v novembri kontroverznú reakciu, pretože na koncerte vysielanom štátnou televíziou simuloval odpálenie jadrovej bomby, keď pred tým, ako okolo neho vypukol ohňostroj, stlačil červené tlačidlo na falošnom jadrovom kufríku.


Navaľnyj vo svojom statuse, ktorý v jeho mene na sieti X zverejnili jeho spolupracovníci, objasnil, že Šamana doteraz nevidel ani nepočul. Vedel však, že kam to medzičasom dopracoval. Príležitosť vypočuť si skladbu, ktorá Šamana preslávila, dostal Navaľnyj až vo väznici v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu.


Televízia Sky News v tejto súvislosti citovala Navaľného, podľa ktorého mu štátna propaganda kedysi pripomínala, ako sa zvykol zúčastňovať na pochodoch s ruskými nacionalistami, ale teraz po rokoch mu vo väzenskej cele každé ráno v rámci výchovnej práce hrá paradoxne ultranacionalistická popová pieseň.

Odsúdený Navaľnyj.
Odsúdený Navaľnyj. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia