Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. januára 2024, 12:54
Čas čítania 0:45

Obľúbený odevný reťazec, v ktorom nakupujú aj Slováci, oznámil veľké prepúšťanie. O prácu príde vyše 500 ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Švédsky odevný reťazec H&M zatvorí v krajine EÚ zhruba pätinu obchodov.

Švédsky odevný reťazec Hennes & Mauritz (H&M) plánuje zatvoriť v Španielsku približne pätinu obchodov a prepustiť takmer 590 zamestnancov. Za prepúšťaním sú podľa spoločnosti ekonomické, výrobné a organizačné dôvody.

Spoločnosť uviedla, že v Španielsku, ktoré je domovským trhom konkurenčnej firmy Inditex, známej najmä značkou Zara, má celkovo 133 obchodov a v krajine zamestnáva takmer 4 000 ľudí. Reťazec plánuje zatvoriť 28 obchodov a prepustiť 588 zamestnancov.

Spoločnosť dodala, že prioritou je mať obchody na vhodných miestach, čo jej pomôže udržať si konkurencieschopnosť. Reťazec tak robí podobný krok ako iné odevné siete vo svete, ktoré v minulých rokoch zatvorili menšie obchody a naopak, rozšírili kľúčové prevádzky lákajúce väčší počet zákazníkov.

Odbory s plánmi reťazca nesúhlasia

Už v novembri 2022 reťazec H&M zverejnil plán znižovania nákladov, v rámci ktorého celosvetovo zruší 1 500 pracovných miest. V Španielsku pritom už v roku 2021 zrušila spoločnosť 400 pracovných pozícií.

Vedenie spoločnosti uviedlo, že o svojich plánoch už informovalo odbory, s ktorými bude v tejto veci úzko spolupracovať. Odbory s najnovšími plánmi H&M nesúhlasia. Ako uviedli, sú presvedčené, že je to príliš tvrdé rozhodnutie a určite je možné nájsť aj iné riešenie, ktoré nebude zahrnovať prepúšťanie.

nákupné centrum
Zdroj: Unsplash/Viktor Bystrov
Domov
Zdieľať
Diskusia