Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. januára 2024, 6:33
Čas čítania 0:57

Slováci majú posledný deň na podanie žiadosti o pomoc s hypotékami. Môžu prísť o stovky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na podanie žiadosti o pomoc so splátkou hypotéky za január zostáva už len deň.

Občania, ktorí chcú požiadať o pomoc vo forme príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie za mesiac január, musia svoju žiadosť podať na príslušný úrad práce najneskôr do stredy 31. januára. Upozornilo na to Ministerstvo financií SR spolu s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Kým pomoc za rok 2023 si občania môžu uplatniť prostredníctvom daňového bonusu (v daňovom priznaní za rok 2023), pomoc od 1. januára 2024 zastrešuje MPSVR prostredníctvom príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie.

„Ak neviete, či spĺňate podmienky určené v zákone, odporúčame, aby ste si žiadosť na úrad práce podali. Úrady totiž samy preveria, či nárok máte alebo nie. Takto sa ,poistíte‘, že v prípade, ak nárok máte, nestratíte ani mesiac,“ uviedol rezort financií a MPSVR SR.

Pomoc od štátu je vo forme daňového bonusu

Pomoc od štátu za uplynulý rok je podľa MF vo forme daňového bonusu. Ak stúpla vlani splátka za hypotéku, za rok 2023 je možné využiť pomoc vo forme daňového bonusu, ktorý sa uplatní v daňovom priznaní.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Ak však chcete, aby vám pomoc pokračovala aj v roku 2024 (za nárast splátky v roku 2023), a chcete dostať príspevok už za mesiac január, mali by ste do konca mesiaca podať príslušnú žiadosť na úrade práce. Príspevok sa totiž vypláca pozadu. Teda napríklad ak podáte žiadosť za január 2024, pomoc dostanete do konca februára 2024. Ak žiadosť podáte vo februári, pomoc za február dostanete v marci atď.,“ dodali rezorty financií a práce.

peniaze
Zdroj: Pxhere, Google Mapy
Domov
Zdieľať
Diskusia