Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. februára 2024, 21:20
Čas čítania 1:08

Holuba zadržiavali 8 mesiacov pre podozrenie zo špionáže. O jeho osude už rozhodli

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Holuba vlani v máji odchytili v prístave v Bombaji, pričom mu na nohách objavili krúžky s nápismi pripomínajúcimi čínske znaky.

Polícia v Indii vydala tento týždeň povolenie vypustiť na slobodu holuba, ktorého osem mesiacov zadržiavali pre podozrenie, že vykonával špionáž v prospech susednej Číny. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s tým, že za posledné roky indické úrady preverovali už niekoľko takýchto prípadov.

„Polícia pôvodne prípad evidovala ako podozrenie zo špionáže. Po ukončení vyšetrovania obvinenie pre nedostatok dôkazov stiahla,“ uvádza sa v správe denníka Times of India. Agentúre AFP sa bezprostredne nepodarilo získať od indickej polície potvrdenie o ukončení vyšetrovania. Holuba vlani v máji odchytili v prístave v Bombaji, pričom mu na nohách objavili krúžky s nápismi pripomínajúcimi čínske znaky.

Kým polícia prípad vyšetrovala, vtáka držali v klietke v mestskej veterinárnej nemocnici. Vyšetrovaním sa napokon zistilo, že išlo len o pretekárskeho holuba, ktorý v rámci diaľkového letu z Taiwanu zaletel do Indie. Miestne médiá informovali, že indická polícia v utorok vydala pokyn na vypustenie holuba. Následne bol vták „v dobrom zdraví“ vypustený na slobodu.

Nebol prvý, ktorého dostali

AFP podotkla, že indické úrady v uplynulých rokoch odchytili niekoľko holubov, pri ktorých mali podozrenie, že slúžia na špionážne účely. V roku 2016 tak indická pohraničná stráž zaistila holuba, ktorý prenášal výhražný odkaz pre indického premiéra Naréndru Módího. Holub bol odchytený blízko hraníc Indie s jej úhlavným rivalom Pakistanom.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V roku 2020 pohraničná stráž v Kašmíre, horskej oblasti kontrolovanej Indiou, preverovala holuba pre podozrenie z plnenia špionážnych úloh pre Pakistan. Vyšetrovaním sa zistilo, že ide o obyčajného holuba, ktorý patril pakistanskému rybárovi.

Ďalšieho holuba držali v klietke pod strážou v roku 2010 – po tom, čo ho našli v rovnakom pohraničnom regióne s krúžkom, na ktorom bolo pakistanské telefónne číslo s adresou. Aj v tomto prípade sa objavilo podozrenie, že holub by mohol byť na „špeciálnej špionážnej misii“.

Miestne médiá informovali, že indická polícia vydala pokyn na vypustenie holuba. Následne bol vták „v dobrom zdraví“ vypustený na slobodu.
Miestne médiá informovali, že indická polícia vydala pokyn na vypustenie holuba. Následne bol vták „v dobrom zdraví“ vypustený na slobodu. Zdroj: Anshuman Poyrekar/Hindustan Time
Domov
Zdieľať
Diskusia