Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
8. februára 2024, 14:50
Čas čítania 1:13

Biden sa opäť pomýlil a v prejave spomínal zosnulého nemeckého kancelára namiesto Merkelovej. Ten zomrel už v roku 2017

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Bidenovi sa stal slovný prešľap len nedávno, keď si pomýlil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s jeho predchodcom Françoisom Mitterrandom.

Americký prezident Joe Biden v stredu počas svojej predvolebnej kampane dvakrát spomenul zosnulého nemeckého kancelára Helmuta Kohla namiesto bývalej kancelárky Angely Merkelovej.


Bidenovi sa slovný prešľap stal v New Yorku, keď opisoval rozhovory, ktoré podľa vlastných slov viedol s európskymi lídrami na stretnutí skupiny G7, siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta, v Británii v roku 2021, niekoľko mesiacov po nepokojoch a útoku na Kapitol.

Biden na oboch podujatiach povedal, že Helmut Kohl, ktorý zomrel v roku 2017, sa ho spýtal, ako by reagoval, keby si prečítal o ľuďoch, ktorí vtrhli do britského parlamentu a zabíjali policajtov, „aby zabránili zvoleniu premiéra“. Na summite v roku 2021 sa však zúčastnila Merkelová.

Bidenove slovné pochybenia nie sú novinkou

Tieto poznámky neboli prvou Bidenovou zámenou európskych lídrov za uplynulý týždeň. Na nedeľňajšom predvolebnom podujatí v Las Vegas si pomýlil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s jeho predchodcom Françoisom Mitterrandom, ktorý zomrel pred 28 rokmi, a navyše ho označil za prezidenta Nemecka.


Minulý rok v apríli si 81-ročný Biden v Írsku vo svojom prejave pomýlil All Blacks, národný ragbyový tím Nového Zélandu, s britskou vojenskou jednotkou Blacks and Tans, ktorá je tam známa svojou úlohou v írskej vojne za nezávislosť.

Aj Trump mal slovné prešľapy 

Podobné slovné prešľapy sa však nevyhýbajú ani Bidenovmu najpravdepodobnejšiemu vyzývateľovi v prezidentských voľbách, bývalému republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi.


Ten si v januári pomýlil Nikki Haleyovú, bývalú veľvyslankyňu USA pri OSN a svoju súčasnú vnútrostranícku súperku v boji o Biely dom, s bývalou demokratickou predsedníčkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou.

Trump v minulosti hovoril aj o neexistujúcej africkej krajine „Nambii“, pričom mal zrejme na mysli Namíbiu, Zambiu alebo Gambiu.

Obavy o Bidenovo zdravie 

Prieskum NBC News, ktorý sa uskutočnil v januári, ukázal, že obavy o Bidenovo duševné a fyzické zdravie má 76 percent voličov vrátane polovice demokratov. Celoštátny prieskum tiež zistil, že o Trumpovo duševné a fyzické zdravie má obavy 48 percent voličov.

Joe Biden.
Joe Biden. Zdroj: TASR/AP
Späť
Zdieľať
Diskusia