Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
16. februára 2024, 7:23
Čas čítania 0:58

Ďalšia krajina EÚ legalizovala manželstvá pre páry rovnakého pohlavia. Zahlasovali aj za adopcie detí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Grécko legalizovalo sobáše i adopcie detí pre páry rovnakého pohlavia.

Grécky parlament legalizoval vo štvrtok civilné sobáše osôb rovnakého pohlavia a adopciu pármi rovnakého pohlavia. Grécko sa tak stalo prvou pravoslávnou krajinou, ktorá k tomuto kroku pristúpila napriek nesúhlasu tamojších cirkevných predstaviteľov.

Za zákon predložený stredopravicovou vládou gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa hlasovala vo štvrtok neskoro večer po dvojdňovej debate väčšina – 176 z celkového počtu 245 poslancov z rôznych politických zoskupení. Proti bolo 76, dvaja sa hlasovania zdržali a 46 sa na hlasovaní nezúčastnili.

Nový zákon uznáva rodičovské práva pre páry rovnakého pohlavia, nebude však umožňovať gayom nadobudnúť biologické deti prostredníctvom náhradných matiek v Grécku. Táto možnosť je v krajine aktuálne dostupná pre ženy, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu mať vlastné potomstvo.

Samotný Mitsotakis označil prijatie legislatívy za míľnik v oblasti ľudských práv. Predstavitelia cirkvi v krajine sústredili svoju kritiku na dôsledky návrhu zákona pre tradičné rodinné hodnoty a tvrdili, že potenciálne právne problémy plynúce z reformy by mohli v budúcnosti viesť k rozšíreniu možnosti náhradného materstva aj pre homosexuálne páry.

Väčšina Grékov so zákonom súhlasí

Prieskumy verejnej mienky preukazovali, že Gréci tesnou väčšinou túto reformu podporujú. Otázka nevyvolala v krajine taký rozkol, ktorý by prevýšil obavy súvisiace s vysokými životnými nákladmi.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

Stúpenci reformy zákona mávajúci dúhovými transparentmi, ako i jeho oponenti v rukách s ikonami zorganizovali vo štvrtok separátne menšie pokojné zhromaždenia pred budovou parlamentu v Aténach.

„Ľudia, ktorí boli doposiaľ neviditeľní, sa okolo nás konečne stanú viditeľnými. A s nimi konečne nájde svoje legitímne miesto i množstvo detí,“ povedal premiér Mitsotakis poslancom ešte pred hlasovaním.

duha, lgbtq
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia