Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
20. februára 2024, 20:07
Čas čítania 1:03

Po svete sa rapídne šíri vysoko nákazlivé vírusové ochorenie. Ohrozená je hlavne jedna skupina ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

WHO odhaduje, že vo svete je približne 142 miliónov detí náchylných na vírusové osýpky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila v utorok na rýchle šírenie osýpok. Vlani WHO v celom svete zaznamenala vyše 306 000 prípadov, čo je oproti roku 2022 nárast o 79 percent.


„Sme... mimoriadne znepokojení,“ uviedla technická poradkyňa WHO pre osýpky a ružienku (rubeolu) Natasha Crowcroftová. Podľa nej zvyčajne nie sú nahlásené všetky prípady, a preto je skutočné rozšírenie ochorenia oveľa vyššie.


WHO každý rok vytvára modely na presnejšie určenie skutočného počtu prípadov ochorenia. Podľa týchto odhadov sa v roku 2022 celosvetovo vyskytlo 9,2 milióna prípadov osýpok a v súvislosti s nimi 136 216 úmrtí.


Modely, pokiaľ ide o vlaňajší rok, vypracované ešte neboli. Crowcroftová však poukázala na to, že v roku 2022 nárast úmrtí vzrástol o 43 percent v porovnaní s rokom 2021. Na základe toho odhaduje, že aj vlani pribudli úmrtia spojené s osýpkami.


„Tento rok bude veľmi náročný,“ povedala, pričom podľa nej vo viac ako polovici krajín sveta hrozí do konca tohto roka vysoké riziko prepuknutia osýpok. Odhaduje sa, že vo svete je približne 142 miliónov detí náchylných na toto ochorenie.

Ohrozené sú najmä deti

Osýpky sú vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré napáda predovšetkým deti, pričom môže spôsobovať napríklad aj slepotu, opuch mozgu, hnačku a vážne respiračné ochorenia.


Hlavnou príčinou stúpajúceho počtu prípadov je podľa Crowcroftovej slabá imunizácia, zaočkovaných by malo byť aspoň 95 percent detí v danej lokalite. Miera zaočkovanosti proti osýpkam vo svete však klesla na 83 percent.


Crowcroftová zároveň poukázala na nerovnomerné rozloženie prípadov i úmrtí vo svete. Až 92 percent detí, ktoré na osýpky zomrú, totiž žije v populáciách tvoriacich menej než jednu štvrtinu obyvateľov sveta, predovšetkým v nízkopríjmových krajinách.

osýpky, hygiena, pandémia
Zdroj: Unsplash/Kristine Wook
Domov
Zdieľať
Diskusia