Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Anna Peclová
22. februára 2024, 12:33
Čas čítania 0:49

Nový liek na obezitu? Výsledky sú pozitívne, mohol by byť schválený ešte tento rok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vedecký tím ho testoval v novej klinickej štúdii. Tá hovorí, že rýchlo a účinne znižuje hmotnosť bez silných vedľajších účinkov. Ľudia, ktorí ho užívali, na rozdiel od tých, čo užívali placebo, výrazne schudli.

Na nový výskum spoločnosti Eli Lilly publikovaný v časopise Nature Medicine upozornila Česká televízia

„Táto štúdia nie je jediná, ktorá potvrdzuje účinnosť tejto látky. Predchádzajúce menšie štúdie odhadovali jej účinnosť na približne dvadsať percent – to je percento hmotnosti, ktoré pomohlo testovaným subjektom schudnúť. Výskum uverejnený v časopise Nature Medicine však ukázal ešte o niečo lepšie výsledky,“ uviedla ČT24.

Ako vzniká nadváha a obezita?

Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek nadváhu, ak index jeho telesnej hmotnosti (BMI) presahuje 25 kg/m2. Ak BMI prekročí 30 kg/m2, hovoríme o obezite.

K nadváhe alebo obezite môže prispievať viacero faktorov. Často sú to nesprávne stravovacie návyky alebo niektoré psychologické aspekty, napríklad stravovanie v strese. Obezita môže súvisieť aj s niektorými ochoreniami (napr. poruchami štítnej žľazy) a genetickými faktormi.

Skúmaná látka s názvom tirzepatid sa už používa na liečbu cukrovky druhého typu, a preto sú jej možné vedľajšie účinky vedeckej komunite dobre známe. Kombinuje dve umelo vyrobené verzie hormónov, ktoré sú dôležité na kontrolu metabolizmu.

Nežiaducimi účinkami užívania sú mierne až stredne závažné tráviace problémy, najčastejšie nevoľnosť, vracanie a hnačka. Dlhodobé riziká sa stále skúmajú, rovnako ako ďalšie potenciálne prínosy.

Použitie tirzepatidu na liečbu obezity zatiaľ nie je schválené, ale očakáva sa, že po úspešnej štúdii ho americké úrady schvália ešte tento rok.

chudnutie , liek , obezita
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Pablo.Buffer
Domov
Zdieľať
Diskusia