Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
24. februára 2024, 14:11
Čas čítania 0:54

Platový rozdiel medzi mužmi a ženami na Slovensku je stále veľký. Aby mali ženy rovnaký ročný plat, musia pracovať výrazne dlhšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži.

Rozdiel v mzdách mužov a žien na Slovensku je v súčasnosti na úrovni 18,8 %. Ženy tak musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli ročnú odmenu, akú majú muži. Vo štvrtok 22. februára  bola podpísaná Iniciatíva Equal Pay pre spravodlivé odmeňovanie, ktorá má za cieľ tieto rozdiely meniť. S iniciatívou prišlo združenie Akčné ženy.

„Na papieri nám to všetko dokonale funguje. Máme ústavu, máme zákony, európske smernice medzinárodnej dohody, ktoré pomenúvajú zákaz diskriminácie a garantujú, že ženy a muži majú právo na rovnakú odmenu, ale ten fakt, že skutočnosť je úplne iná, je presne dôvod, prečo o tom treba rozprávať,“ uviedla právnička a ambasádorka Equal Pay Day Jana Peschlová.

Zároveň z prieskumu agentúry 2muse vyplýva, že svedkami platovej diskriminácie bolo 46 % žien a 24 % mužov. Podľa Peschlovej sú za nerovnosťou finančného ohodnotenia mužov a žien viaceré faktory. Prvým z nich je, že na pozíciách ako zdravotné sestry, sociálne pracovníčky či učiteľky sú nižšie príjmy ako napríklad na mužských pozíciách údržbárov či smetiarov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Ďalej tiež existuje jav, ktorý sa nazýva lepkavá podlaha alebo sklený strop, ktorý neumožňuje ženám stúpať v kariére vyššie ako len na nejakú pozíciu a potom ako keby im niečo bránilo, niečo, čo je nepomenované, prejsť cez pomyselnú hranicu a dostať sa do topmanažmentu,“ priblížila Peschlová s tým, že za nerovnosťou platov je aj to, že väčšina matiek zažije kariérnu prestávku i pre materskú alebo rodičovskú dovolenku.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels / The Coach Space
Domov
Zdieľať
Diskusia