Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. februára 2024, 15:27
Čas čítania 1:31

AKTUÁLNE: Mastičkárovi Jozefovi Šipošovi súd za pestovanie konope vymeral osemročný trest vo väzení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný.

Okresný súd (OS) v Trnave vymeral vo štvrtok na hlavnom pojednávaní v medializovanej kauze pestovania konope, známej ako mastičkár, obžalovanému Jozefovi Š. trest odňatia slobody vo výške osem rokov so zaradením na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia a k tomu trest prepadnutia veci.

Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba si ponechala zákonnú lehotu 15 dní na vyjadrenie o odvolaní.

Na OS sa pojednávanie vo veci konalo po štvrtý raz, trikrát prípad vrátil Krajský súd Trnava na opätovné prerokovanie. V porovnaní s predchádzajúcimi rozsudkami je aktuálny takmer o polovicu nižší, keďže predošlé zneli na 20 a 15 rokov a na prepadnutie majetku. Jozef Š. vo väzbe strávil takmer tri roky, prepustený bol na slobodu na jeseň 2023.

Kauza je od začiatku široko medializovaná s poukazom najmä na drakonicky vymeraný trest. U Jozefa Š. v roku 2021 v jeho dome v obci Dolné Zelenice v okrese Hlohovec počas policajnej razie zaistili 11 kilogramov konope, o ktorom tvrdil, že ho používa na výrobu mastí a tinktúr pre chorých vrátane svojich rodičov.


Senát vo štvrtok vypočul súdneho znalca, ktorý vypovedal k dodatku k znaleckému posudku vzoriek konope. Uviedol, že vo vzorkách na kriminalisticko-expertízne skúmanie sa nachádzali aj neupotrebiteľné časti ako stonky. Obhajoba žiadala na pojednávaní o vykonanie novej analýzy, ale už vyseparovaných vzoriek, čo by znížilo celkový posudzovaný objem drogy. Podľa nej polícia pri pôvodnej analýze nedodržala vlastnú metodiku na analýzu vzoriek. Súd požiadavku zamietol.

Mimoriadne zníženie trestu

V odôvodnení rozsudku sudca uviedol, že pri trestnom čine nedovolenej výroby psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania alebo obchodovania s nimi je trestná sadzba od 15 do 20 rokov. Súd dospel k záveru, že sú dané okolnosti prípadu, ktoré odôvodňujú umožniť mimoriadny znížený trest až na hranicu ôsmich rokov.

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:05 Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli

Stotožnil sa s uznesením krajského súdu z roku 2023, keď bol Jozef Š. prepustený z väzby na slobodu a keď konštatoval výnimočné okolnosti prípadu. Išlo o to, že vo väzobnej veci obžalovaného bolo trikrát rozhodnuté prvostupňovým a trikrát odvolacím súdom.

„A napriek tým šiestim rozhodnutiam trestnosť obžalovaného nie je právoplatne skončená, hoci ide o jednu väzobnú vec, jeden skutok a jedného obžalovaného. Pokiaľ súdy a súdny systém nie sú schopné vec právoplatne ukončiť, na túto skutočnosť nemôže doplácať obžalovaný tým, že mu bude obmedzená osobná sloboda. Rovnaké skutočnosti viedli súd aj k mimoriadnemu zníženiu trestu,“ uviedol sudca na hlavnom pojednávaní.

Na snímke je Jozef Šipoš v pojednávacej miestnosti na Okresnom súde v Trnave v utorok 2. mája 2023.
Na snímke je Jozef Šipoš v pojednávacej miestnosti na Okresnom súde v Trnave v utorok 2. mája 2023. Zdroj: TASR


 

Domov
Zdieľať
Diskusia