Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. marca 2024, 16:28
Čas čítania 1:06

Unikla nahrávka diskusie nemeckej armády. Spomína vojenské údery na Moskvou anektovaný Krym a aj použitie striel Taurus

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl zachytené na nahrávke sa týkali možného použitia striel Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a jeho možných dôsledkov.

Nahrávka z diskusie predstaviteľov nemeckej armády o vojne na Ukrajine, ktorú v piatok zverejnili na ruských sociálnych sieťach, je autentická. V sobotu to uviedla agentúra DPA, ktorá s odvolaním sa na nemenované zdroje zároveň potvrdila, že sa videokonferencia, na ktorej diskusia zaznela, skutočne odohrala.

Nemci diskutovali o vojenských úderoch na Moskvou anektovaný Krym

Manažérka prokremeľského média Russia Today (RT) Margarita Simonjanová v piatok zverejnila 38-minútovú zvukovú nahrávku, o ktorej tvrdí, že na nej predstavitelia nemeckej armády diskutujú o vojenských úderoch na Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov.


Diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl zachytené na nahrávke sa týkali možného použitia striel Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a jeho možných dôsledkov, spresňuje AFP. Medzi ďalšími témami bolo cielenie týmito strelami na kľúčový most spájajúci Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou nad Kerčským prielivom.

USB kľúče
Zdroj: PickPik


DPA zároveň potvrdila aj informáciu predtým zverejnenú v časopise Der Spiegel, podľa ktorej sa spomenutá videokonferencia nekonala prostredníctvom utajenej armádnej siete, ale na platforme WebEx.


„Preverujeme, či bola komunikácia v sektore vzdušných síl zachytená,“ potvrdila pre AFP hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany s tým, že vojenská kontrarozviedka „prijala všetky potrebné opatrenia“. K obsahu uniknutej nahrávky sa ministerstvo bezprostredne nevyjadrilo.


Kyjev dlhodobo žiada od Nemecka dodanie striel Taurus s doletom do 500 kilometrov. Nemecký kancelár Olaf Scholz to doteraz odmietal pre obavy, že by to mohlo viesť k eskalácii konfliktu.


„Ak je tento príbeh pravdivý, tak to bude veľmi problematická záležitosť,“ podotkol pre stanicu RND politik zo strany Zelených Konstantin von Notz. Otázkou je podľa neho to, či išlo o jednorazový incident alebo o štrukturálny bezpečnostný problém. Ozvali sa aj hlasy, podľa ktorých je zverejnenie nahrávky účelové, aby sa aj takýmto spôsobom zabránilo prípadnému dodaniu striel Taurus na Ukrajinu, píše DPA.

Taurus.
Taurus. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia