Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. marca 2024, 9:28
Čas čítania 0:38

Pápež vyzval na vyvesenie bielej vlajky na Ukrajine. Kyjev mu poslal tvrdý odkaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža.

Pápež František vyhlásil, že Ukrajina by mala mať odvahu vyvesiť „bielu vlajku“ a rokovať o ukončení vojny s Ruskom, ktorá nasledovala po rozsiahlej invázii Moskvy pred dvoma rokmi a ktorá si vyžiadala už desaťtisíce obetí. Ukrajina pápežovi odkázala, že sa nikdy nevzdá. 

„Naša vlajka je žlto-modrá. Toto je vlajka, s ktorou žijeme, zomierame a víťazíme. Nikdy nevztýčime žiadne iné vlajky,“ napísal na sociálnych sieťach ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.  

Kuleba zároveň vyzval Svätú stolicu, aby neopakovala historické chyby, pričom v súvislosti s bielou vlajkou poukázal na stratégiu Vatikánu z prvej polovice dvadsiateho storočia. Šéf ukrajinskej diplomacie tiež pozval Františka na návštevu Ukrajiny, ktorá by podľa jeho slov bola prejavom podpory pre všetkých ukrajinských kresťanov.

Vatikán tvrdí, že pápež nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala

Pápež František podľa Vatikánu nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vyzýva skôr na prímerie a odvahu na rokovania. „S odkazom na akúkoľvek vojnovú situáciu, pápež jasne povedal, že rokovania nikdy nie sú kapituláciou,“ povedal hovorca Vatikánu Matteo Bruni. 

pápež, ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia