Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. marca 2024, 9:03
Čas čítania 1:32

Lákajú na 3 jedlá denne: Rusi v novej učebnici vyzývajú študentov, aby vstúpili do armády

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Autori učebnice sú dvaja vysokopostavení pracovníci ruského ministerstva obrany a prokremeľského denníka Rossijskaja gazeta (Ruské noviny).

V Rusku vydali novú školskú učebnicu, ktorá prekrúca dejiny vojny proti Ukrajine a nabáda študentov, aby vstúpili do armády. Vytvorili ju pre nový predmet s názvom základy bezpečnosti a obrany vlasti.

Predmet sa bude od septembra vyučovať raz týždenne a bude povinný pre študentov stredných škôl vo veku 15 až 18 rokov v celom Rusku a na okupovaných územiach Ukrajiny. Nahradí doterajší predmet základy bezpečného života a mali by ho vyučovať predovšetkým bývalí vojaci.

Učebnicu s názvom Ruská armáda na obranu vlasti vydalo renomované ruské vydavateľstvo Prosveščenije (Osveta). Medzi jej autormi sú dvaja vysokopostavení pracovníci ruského ministerstva obrany a prokremeľského denníka Rossijskaja gazeta (Ruské noviny).

Aký je obsah učebnice? 

Príbehy na 368 stranách opisujú „hrdinské úspechy ruských vojakov“ od 13. storočia až po súčasnosť. Autori chvália sovietskeho diktátora Josifa Stalina a oslavujú sovietske víťazstvá vo Veľkej vlasteneckej vojne, ako Rusi označujú druhú svetovú vojnu.

Vyzdvihujú tiež úlohu ruskej armády pri obsadení ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, čo označujú za „znovuzjednotenie Krymu s Ruskom“. Učebnica venuje časť prekrútenej histórie aj vysvetľovaniu ruskej invázie na Ukrajinu v plnom rozsahu, pričom používa kremeľský termín „špeciálna vojenská operácia“.

Učebnica plná dezinformácií a lží

„Keď v roku 2014 došlo v Kyjeve k štátnemu prevratu, nová vláda začala potláčať všetko, čo je ruské,“ tvrdia autori a uvádzajú celý rad nepravdivých tvrdení.

15. mája 2024, 9:30 Čas čítania 4:35 Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom

„Pálili sa ruské knihy, ničili sa pamätníky, zakazovali sa ruské piesne a samotný ruský jazyk. V reštauráciách sa podávali kokteily ‚ruská krv‘. Mestá v Luhanskej oblasti a Doneckej oblasti, kde bol nesúhlas s touto politikou, boli bombardované nacistickými granátmi a raketami,“ hlása učebnica.

Autori navyše uvádzajú, že „to Ukrajina a NATO plánovali začať vojnu“. Ukrajinský politický analytik Volodymyr Fesenko zhrnul obsah učebnice ako „samé dezinformácie a lži“.

13. marca 2024, 10:17 Čas čítania 0:41 Rusko je pripravené na jadrovú vojnu. Putin varuje Západ Rusko je pripravené na jadrovú vojnu. Putin varuje Západ

Mladých vyzýva na prihlásenie sa do armády 

Ďalšia časť knihy sa začína podrobným prehľadom štruktúry ruských ozbrojených síl a čoraz častejšie vyzýva osoby staršie ako 18 rokov, aby sa prihlásili do armády. Sú v nej uvedené požadované dokumenty a odkazy na formulár žiadosti, ako aj adresy náborových stredísk. Zdôrazňuje výhody služby v armáde, ako je bezplatná zdravotná starostlivosť a poistenie, atraktívny plat a tri jedlá denne.

Mladí muži z okupovaných ukrajinských území, ako Krym a Donbas, ktorí sú už desať rokov vystavení agresívnej propagande a majú málo príležitostí zarobiť si peniaze, sa môžu nechať zlákať týmito ekonomickými bonusmi, varuje vedúca krymskej ľudskoprávnej skupiny Olha Skrypnyková.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Gašpo
Domov
Zdieľať
Diskusia