Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
14. marca 2024, 9:48
Čas čítania 0:42

LETO 2024: Klíma sa mení, Slováci musia byť pripravení na čoraz väčšie extrémy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zmena klímy spôsobuje topenie ľadovcov, primiešavanie sladkej vody do Atlantiku aj zmeny vetrov.

Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Weather and Climate Dynamics hovorí, že nasledujúce letá v Európe budú oveľa horúcejšie a suchšie ako doteraz.

Odborníci uskutočnili nový výskum v kontexte atmosférickej cirkulácie v Atlantickom oceáne, pričom skúmali anomálie v Severnom Atlantiku. Výskum ukazuje, že topenie ľadovcov a primiešavanie sladkej vody do Atlantického oceánu vedie v Európe k teplejším a suchším letám.

Sladká voda a odklon vetrov

Práve veľké množstvo roztopenej sladkej vody, ktorá prúdi do oceánu, môže narušiť normálnu cirkuláciu oceánov, čo v konečnom dôsledku dokáže ovplyvniť celosvetovú klímu. Nemenej dôležitú úlohu zohrávajú aj vetry, ktoré sa budú v nasledujúcich letách odkláňať na sever nad severný Atlantik.

Primiešavanie sladkej vody do oceánu v kombinácii s odklonenými vetrami spustí reťaz udalostí, ktoré budú spôsobovať čoraz vyššie teploty a častejšie suchá na územiach Európy. To znamená, že zmeny pocítia aj Slováci.

Na to, aby sa dalo počasie počas leta predpovedať presnejšie, bude v rôznych častiach Európy potrebný ešte ďalší výskum. Zmeny globálnej klímy však pociťujeme už aj dnes na extrémnych výkyvoch počasia či na teplotách, ktoré prekonávajú nové rekordy čoraz častejšie.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Gašpo
Domov
Zdieľať
Diskusia