Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent
16. marca 2024, 16:49
Čas čítania 1:39

VIDEO: Podľa Tarabu je tragický útok medveďa následok politiky mimovládok. Našli ho s krvavou papuľou, tvrdí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Taraba tvrdí, že na mieste, kde našli telo mŕtvej ženy, bol 200-kilový medveď s krvavou tlamou.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na svojom Facebooku vyjadril k tragickému incidentu s medveďom, pri ktorom v Nízkych Tatrách zomrela 31-ročná Bieloruska.

Táto udalosť je podľa neho následkom politiky mimovládnych organizácií. Nevysvetlil však, ako to spolu súvisí. Skonštatoval len, že na ministerstve životného prostredia mu podľa jeho slov dlhé roky rozprávali, že medveď je bylinožravec a že nepredstavuje žiadne riziko pre človeka.

Faktom však zostáva, že dvojica, ktorú medveď naháňal, sa nachádzala mimo turistického chodníka v nebezpečnom teréne v ochrannom pásme a biotope medveďa hnedého. Podľa záchranárov tam nemali čo hľadať.

Taraba sa obul aj do médií. Hovorí aj o krvavej tlame medveďa, tú však privolaní záchranári nespomínali

„Už sa v tých istých progresívnoliberálnych plátkoch píše, že žena vlastne nezomrela následkom útoku medveďa, ale že si rozbila hlavu o skalu. Viete, keď ste v prírode a naháňa vás 200-kilový medveď, tak aj máte právo sa potknúť a máte právo padnúť hlavou o skalu,“ skonštatoval.

16. marca 2024, 10:48 Čas čítania 1:07 Žena, ktorú na Liptove naháňal medveď, zrejme zomrela pri 150-metrovom páde. S mužom sa prechádzali v chránenom území Žena, ktorú na Liptove naháňal medveď, zrejme zomrela pri 150-metrovom páde. S mužom sa prechádzali v chránenom území

Médiá podľa jeho slov nepíšu, že na mieste, kde našli telo mŕtvej ženy, bol 200-kilový medveď. Tvrdí, že je to aj na kamerových záznamoch. „Mal krvavú papuľu. Teraz sa len zisťuje, či tento medveď je ten istý medveď, ktorého predošlé vedenie ministerstva životného prostredia dalo zachrániť, keď otravoval ľudí na Táľoch,“ hovorí vo videu. Žiadne informácie o krvavej tlame medveďa, ktorý vraj stál nad mŕtvym telom ženy, však záchranári neuvádzali.

„V prípade, ak politici v Bruseli odkážu Slovákom, že životy našich ľudí ich nezaujímajú, na aprílovú schôdzu prídeme s ústavným návrhom zákona, ktorý jasne stanoví odstrely v extravilánoch. Napríklad v oblasti širších lokalít pri turistických centrách, chodníkoch a v extravilánoch pri mestách a obciach,“ vysvetlil Taraba.


Slovenské ministerstvo životného prostredia už pripomenulo, že spoločne s Rumunskom predloží na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktoré umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

 
Záchranári tvrdia, že tam dvojica nemala čo hľadať

K tragickej udalosti došlo v piatok pri vrchu Na jame v katastri Demänovskej Doliny. Zástupca náčelníka HZS Nízke Tatry Jakub Filipko sa vyjadril, že tesne po strete s medveďom sa bieloruská dvojica, ktorá bola na túre v Nízkych Tatrách, rozutekala rozdielnymi smermi. Medveď začal naháňať ženu, ktorej telo našli pod vrchom Na jame pri asi 150-metrovom páde do žľabu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Medveď sa v tom čase nachádzal v blízkosti miesta tragédie a jeden z členov pátracej skupiny použil služobnú zbraň, aby zviera odplašil. Záchranár HZS Nízke Tatry Jaromír Holuša povedal, že bieloruská dvojica sa nachádzala vo veľmi nebezpečnom teréne, v ktorom nemala čo hľadať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia