Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
1. apríla 2024, 16:50
Čas čítania 1:06

Americkí diplomati začali krvácať z nosa a dostali migrény. Môže za to údajne špeciálna ruská zbraň

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Havanský syndróm údajne súvisí s Ruskom a experimentovaním s mikrovlnami.

Symptómy takzvaného havanského syndrómu, ktoré robili problémy americkým diplomatom na Kube, spájajú s ruskou spravodajskou jednotkou. Americkí diplomati by mohli byť podľa médií terčom ruských sonických zbraní.

Havanský syndróm prvýkrát hlásili v roku 2016. Americkí diplomati v hlavnom meste Kuby oznámili, že ochoreli a v noci počuli prenikavé zvuky. Vyvolalo to špekulácie o útoku cudzieho subjektu pomocou nešpecifikovanej sonarovej zbrane.

Ďalšie príznaky vrátane krvácania z nosa, bolesti hlavy a problémov so zrakom neskôr nahlásili aj z ďalších miest. „Rok trvajúce vyšetrovanie odhalilo dôkazy naznačujúce, že nevysvetliteľné a anomálne zdravotné incidenty môžu mať pôvod v použití zbraní s usmernenou energiou, ktorými disponujú členovia ruskej jednotky GRU 29155,“ uvádzajú v správe.

Jednotka GRU (ruská vojenská rozviedka) 29155 je zodpovedná za zahraničné operácie. Obviňovali ju z niekoľkých medzinárodných incidentov vrátane pokusu o otravu prebehlíka Sergeja Skripaľa v Británii v roku 2018 či výbuchu muničného skladu v českých Vrběticiach.

Rusko obvinenia odmieta

Investigatívni novinári sa dostali k spravodajským dokumentom o tajnom programe z čias Sovietskeho zväzu s označením Reduktor, v ktorom sa neskôr pokračovalo v Rusku.

Moskva v pondelok obvinenia odmietla. „O tejto téme sa v tlači hovorí už mnoho rokov. A od začiatku sa najčastejšie spája s ruskou stranou,“ povedal na tlačovej konferencii hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Ale nikto nikdy nezverejnil žiadne presvedčivé dôkazy, takže toto všetko nie je nič iné ako nepodložené obvinenie,“ povedal.

Americká spravodajská služba v roku 2022 uviedla, že intenzívna usmernená energia z externého zdroja mohla spôsobiť niektoré prípady havanského syndrómu, oficiálne známeho ako anomálne zdravotné incidenty (AHI).

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Spravodajské agentúry však v marci 2023 dospeli k záveru, že neexistuje žiadny dôveryhodný dôkaz o tom, že zahraničný protivník má zbraň alebo zberné zariadenie, ktoré spôsobuje AHI.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia