Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. apríla 2024, 6:47
Čas čítania 0:50

Zamestnancom ŽSR zvýšia mzdy. Od mája im pípnu väčšie výplaty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

ŽSR chce zamestnancom zlepšovať pracovné podmienky a poskytovať benefity.

Mzdy zamestnancov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa od apríla zvyšujú. Dohodli sa na tom v dodatku ku kolektívnej zmluve ŽSR s Odborovým združením železničiarov (OZŽ). 


„Prijatý dodatok znamená, s účinnosťou od apríla 2024, zvýšenie tarifnej mzdy zamestnancov ŽSR o 7 %. Zmluvné strany sa zároveň dohodli na vyčlenení objemu prostriedkov na novú prevádzkovú prémiu, ktorá bude poskytovaná zamestnancom v železničnej prevádzke od 1. júna 2024,“ priblížili ŽSR.


S odborármi sa dohodli aj na ďalšom zvýšení tarifnej mzdy o tri percentá od 1. júla 2024. Tento krok je však podľa železníc podmienený dohodou zmluvných strán na konkrétnych motivačných kritériách na prideľovanie prevádzkovej prémie. V priemere si tak prevádzkoví zamestnanci podľa ŽSR v tomto roku prilepšia o takmer 14 % a zároveň stúpne tarifná mzda za posledné dva roky o takmer 20 %.


Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali ŽSR s odborármi v stredu (3. 4.). Kolektívne vyjednávanie sa na návrh odborárov začalo koncom vlaňajšieho novembra, samotné rokovania však odštartovali až v januári tohto roka. Na rokovaniach sa strany stretli celkovo osemkrát a hlavnou témou bolo dohodnúť najmä podmienky odmeňovania zamestnancov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Cieľom vedenia ŽSR je stabilizovať zamestnancov a postupným zvyšovaním miezd zatraktívniť jednotlivé prevádzkové pozície. Ide o ďalší krok k zlepšovaniu ich pracovných podmienok spolu s poskytovaním cielených benefitov,“ uviedol námestník generálneho riaditeľa pre ľudské zdroje ŽSR Pavol Komarňanský.

zssk, vlak
Zdroj: TASR / Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia