Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Filip Minich
7. apríla 2024, 1:53
Čas čítania 1:10

KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prečo na Slovensku tak často vo voľbách vyhrá politika strašenia a neznášanlivosti? Je na to viacero dôvodov, no jeden z najzásadnejších určuje naša geografia.

Slovensko je krajina zložená z veľkého množstva dolín a kotlín. Existujú seriózne vedecké štúdie, ktoré hovoria o tom, že obyvatelia štátov, ktoré sú podobného geografického rázu, majú spravidla vyhranenú a uzatvorenú mentalitu, nepriateľskú voči všetkému cudziemu.


Zatiaľ čo ľudia z krajín, ktoré majú more alebo šíre pláne, sa vydávali na objavné cesty, obchodovali a spoznávali iné kultúry, „kotlinoví ľudia“ sa neustále uzatvárali do seba a každého, kto k nim prišiel na skusy, považovali automaticky za nepriateľa, čo im chce ublížiť.


Vlieklo sa to celú našu históriu a platí to dodnes. Takmer každé jedny voľby od vzniku samostatného Slovenska vyhrala politika strachu a poukazovania na (spravidla fiktívneho) vonkajšieho nepriateľa. Aktuálne voľby pritom nijako nevybočujú. Vojna, zdražovanie, migranti…


Často vidím komentáre Slovákov, ktoré sú v duchu „poďme odtiaľto preč“. Úprimne, aj ja sám sa nad tým zamýšľam. Má tu zmysel ostávať? Má zmysel žiť v krajine, ktorá neustále od svojho vzniku vnútorne bojuje o elementárne nastavenie vlastného smerovania a musí si voliť medzi demokraciou a autoritárskym Východom? Má zmysel vychovávať deti v krajine, ktorej mnohí občania neznášajú všetko slobodné, otvorené a to, čo sa vymyká sivému priemeru?


Mnohí to vzdali, no stále chcem veriť, že to zmysel má. Najmä keď sa pozriem na nespočetné množstvo zanietených a šikovných ľudí, ktorí svojimi činmi robia Slovensko modernou krajinou.


Slovensko počas svojej histórie prežilo rôzne režimy a vlády, prežilo aj Fica s Gašparovičom a určite prežije aj Fica s Pellegrinim. Na začiatku to spravidla pôsobí ako tragédia, no na konci dňa sa tento národ skôr či neskôr vždy dokáže postaviť na správnu stranu dejín. Stačí si spomenúť na SNP, Nežnú revolúciu či porážku Mečiara v deväťdesiatom ôsmom. Je to nekonečný boj o charakter štátu, no stojí za to. Nezúfajme, stále takmer 50 percent ľudí volilo slobodu, toleranciu, pokrok a demokraciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia