Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
8. apríla 2024, 13:32
Čas čítania 1:06

Slovenských Maďarov donútili do spojenectva s Robertom Ficom. Môže za to Orbánova politika, tvrdí maďarský denník

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Orbánova vláda donútila podľa maďarského denníka Maďarov na Slovensku do nezmyselného spojenectva.

Nástupcom Zuzany Čaputovej na poste prezidenta Slovenskej republiky bude Peter Pellegrini. Maďarská menšina na Slovensku sa podporou kandidáta Roberta Fica vlastne spojila na ceste v stopách národnej vlády s protimaďarským extrémizmom. Konštatoval to v pondelok v reakcii na výsledky sobotňajších prezidentských volieb denník Népszava.

Pellegriniho v čase vrcholenia kampane prvého kola prijali v Budapešti s poctami, aké prislúchajú hlave štátu. Pred druhým kolom volieb s ním maďarská verejnoprávna televízna stanica M1 odvysielala rozhovor v čase moratória. To jednoznačne poslúžilo na mobilizáciu voličov z radov maďarskej menšiny na Slovensku v prospech Pellegriniho, pripomína Népszava.

Ficova národná vláda, ktorá postupne rozložila niekdajšiu nezávislosť maďarských politických síl na Slovensku, vytvorila spojenectvo s Alianciou (Magyar Szövetség) a jej prívržencami, čím vytvorila schizofrenickú situáciu.

Maďari podporili Ficovho kandidáta napriek dlhoročnému odmietaniu jeho politiky

Orbán sa postavil za Fica, pričom Fico bol doposiaľ v očiach komunity Maďarov žijúcich na Slovensku jedným z najodmietanejších slovenských politikov. Počas jeho predchádzajúceho vládnutia boli prijaté najvážnejšie protimaďarské zákony. Píše aj to, že zrejme podobné zákony ešte aj vzniknú.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Pellegrini síce za takéto protimenšinové kroky nemôže, v tejto oblasti je vlastne považovaný za neutrálneho politika. Prezidentské voľby však vyhral aj s podporou krajnej pravice na Slovensku, konštatuje Népszava.

Orbán nahnal Maďarov do Pellegriniho tábora tak, že sa tam popri Ficovi zoradili všetky extrémne sily, ktoré si okrem iného získavali priaznivcov protimaďarskými postojmi. Pri každej príležitosti radi používajú „maďarskú kartu“ či etnické podnecovanie ako nástroj kampane. Napriek tomu Pellegrini teraz vyhral vo všetkých okresoch obývaných Maďarmi s jedinou výnimkou.

Orbánova vláda priviedla Alianciu do tohto nezmyselného spojenectva tak, že z toho vlastne Maďari na Slovensku nemajú úžitok. Orbán si však získal ďalšieho spojenca na medzinárodnej politickej scéne, uzatvára Népszava.

orbán, pellegrini
Zdroj: TASR/DUNA/MTI/Vivien Cher Benko
Domov
Zdieľať
Diskusia