Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová TASR
8. apríla 2024, 16:31
Čas čítania 0:32

Pellegrinimu zanikol poslanecký mandát aj post predsedu Národnej rady. Vyhlásil, kto ho dočasne nahradí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Peter Pellegrini sa ujme funkcie 15. júna, keď počas inaugurácie zloží sľub.

Novozvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu v nedeľu 7. apríla zanikol mandát poslanca Národnej rady SR. Skončilo sa aj jeho pôsobenie na poste predsedu Národnej rady SR. Právomocami v tejto funkcii dočasne poveril podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD). Informoval o tom počas pondelkového tlačového vyhlásenia. 

Pellegrini sa na tlačovke ospravedlnil za to, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.


Ústava SR hovorí, že ak za prezidenta bude zvolený poslanec Národnej rady SR, člen vlády SR, sudca, prokurátor, príslušník ozbrojených síl alebo ozbrojeného zboru, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, odo dňa zvolenia prestane vykonávať svoju doterajšiu funkciu.

Pellegrini sa funkcie prezidenta ujme 15. júna, keď počas inaugurácie zloží sľub.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Späť
Zdieľať
Diskusia