Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
14. apríla 2024, 10:43
Čas čítania 0:55

Slová iránskej armády po útoku: Operácia Čestný sľub dopadla úspešne, Izrael prekročil všetky „červené čiary“

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Irán podľa Mohammada Bákerího nemá v úmysle pokračovať v tejto operácii.

Iránska armáda v nedeľu oznámila, že jej útok dronmi a raketami na Izrael v odvete za smrtiaci úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku dosiahol všetky svoje ciele.


„Operácia Čestný sľub... z včerajšieho večera do dnešného rána bola úspešne dokončená a dosiahla všetky svoje ciele,“ uviedol pre štátnu televíziu náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bákerí.

14. apríla 2024, 9:22 Čas čítania 1:35 VIDEO: Takto vyzeral iránsky útok na Izrael. Trval približne 5 hodín VIDEO: Takto vyzeral iránsky útok na Izrael. Trval približne 5 hodín

Dôvodom na spustenie tejto operácie bolo podľa jeho slov prekročenie „červených čiar“ Izraelom, čo je pre Irán neprijateľné, píše agentúra DPA s odvolaním sa na Bákerího vyjadrenia pre iránske médiá.


Irán podľa Bákerího nemá v úmysle pokračovať v tejto operácii. Izrael vyzval, aby sa zdržal ďalšieho konania voči Iránu, čo by podľa náčelníkových slov viedlo k rozsiahlejšej odozve.

Nočný útok na Izrael 

Irán v noci na nedeľu vyslal na Izrael približne 300 bezpilotných lietadiel a dronov. Išlo podľa vyjadrení predstaviteľov tejto krajiny o odvetu za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych revolučných gárd vrátane dvoch generálov.


Izraelská armáda v nedeľu ráno oznámila, že 99 percent z vypálených dronov a rakiet bolo zničených a útok sa dá považovať za „zmarený“.


Odvetný útok sa podľa Bákerího zameral na stredisko spravodajskej služby a leteckú základňu, odkiaľ izraelské stíhačky uskutočnili útok na iránsky konzulát v Damasku. Uviedol, že obe zariadenia boli výrazne poškodené a vyradené z prevádzky. Izrael však tvrdí, že útok spôsobil len menšie škody. 

Domov
Zdieľať
Diskusia