Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Radka Klučárová
1. mája 2024, 13:58
Čas čítania 2:17

GALÉRIA SPOMIENOK: Lipšic rozdávajúci letáky aj Dzurinda na koncerte. Toto všetko predchádzalo vstupu Slovenska do EÚ

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cesta Slovenska do európskych štruktúr sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vyvrcholila jeho vstupom 1. mája 2004.

Slovensko dnes oslavuje 20. výročie vstupu do Európskej únie. Členom EÚ sme sa stali 1. mája 2004 spolu s Cyprom, Českou republikou, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Maďarskom, Maltou, Poľskom a so Slovinskom.

Cesta Slovenska do európskych štruktúr sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vzniku samostatnej SR 4. októbra 1993, keď Slovensko podpísalo v Luxemburgu dohodu o pridružení SR k EÚ – tzv. asociačnú dohodu. Prístupové rokovania s EÚ boli oficiálne ukončené 13. decembra 2002 na kodanskom samite EÚ uzavretím kapitol poľnohospodárstvo a financie a rozpočet.

Súhlas so vstupom do EÚ vyjadrilo 92,46 % voličov na Slovensku

Referendum o vstupe Slovenska do EÚ vyhlásil prezident Rudolf Schuster na 16. a 17. mája 2003. Zúčastnilo sa na ňom 52,15 % oprávnených voličov, pričom súhlas s členstvom SR v EÚ vyjadrilo 92,46 % hlasujúcich. Išlo o v poradí piate referendum, ale ako jediné spomedzi deviatich, ktoré sa doteraz na Slovensku konali, bolo platné.

V rámci predreferendovej kampane za vstup Slovenska do EÚ sa v Nitre 9. mája 2003  zastavil minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic a na pešej zóne rozdával  obeanom Europasy / informaená brožúra s informáciami o EÚ.
V rámci predreferendovej kampane za vstup Slovenska do EÚ sa v Nitre 9. mája 2003 zastavil minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic a na pešej zóne rozdával obeanom Europasy / informaená brožúra s informáciami o EÚ. Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Štyri dni pred konaním referenda vyšli zástupcovia všetkých parlamentných strán spoločne na prechádzku do ulíc centra Bratislavy a ďalších miest a vyzývali ľudí, aby išli hlasovať.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Sprevádzali ich aj ďalší politici a známe osobnosti. Túto akciu pred významným míľnikom našich dejín vtedy zorganizoval prezident Rudolf Schuster, pripomína denník Pravda.

Hlavným cieľom minisummitu, ktorý sa 28. októbra 2002 za účasti slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu konal v dánskej Kodani, bolo informovať krajiny uchádzajúce sa o členstvo v Európskej únii o výsledkoch minulotýždňového summitu európskej pätnástky v Bruseli. Pracovné stretnutie predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu s ministrom zahraničných vecí SR Eduardom Kukanom a hlavným vyjednávačom SR pre vstup do EÚ Jánom Figeľom.V rámci predreferendovej kampane za vstup Slovenska do EÚ sa v Nitre 9. mája 2003  zastavil minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic a na pešej zóne rozdával  obeanom Europasy / informaená brožúra s informáciami o EÚ.V rámci predreferendovej kampane za vstup Slovenska do EÚ sa v Nitre 9. mája 2003  zastavil minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic a na pešej zóne rozdával  občanom Europasy / informačná brožúra s informáciami o EÚ.
Zobraziť galériu
(11)

Cesta SR do EÚ

Začiatky však neboli jednoduché. Európska komisia v júli 1997 neodporučila začať rozhovory o rozšírení EÚ so Slovenskom. Dôvodom bolo nedostatočné plnenie politických podmienok na vstup do EÚ, určených kodanským summitom. Podmienkami boli stabilná demokracia, rešpektovanie ľudských práv a ochrana národnostných menšín.

V septembri 1998 sa na Slovensku konali parlamentné voľby, ktorých výsledok označila EK za pozitívny krok k integrácii SR do európskych štruktúr. EÚ povzbudila v tom čase budúcu vládu a parlament SR, aby urýchlene riešili nedostatky, ktoré poškodili proces vstupu SR do EÚ.

Európska komisia odporučila Slovensko a ďalšie kandidátske krajiny tzv. druhej skupiny na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie v správe v októbri 1999. Vo februári 2000 začali v Bruseli oficiálne rokovania o vstupe Slovenskej republiky a ďalších piatich krajín do EÚ. Vtedajší šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan uviedol, že išlo o prvý hmatateľný dôkaz toho, že politika slovenskej vlády je proeurópska a že takýmto spôsobom ju hodnotí aj EÚ.

15. mája 2024, 20:57 Čas čítania 2:29 Prečítali sme knihu od atentátnika na Fica: súhlasil s Kotlebom a zastával sa masového vraha Harmana Prečítali sme knihu od atentátnika na Fica: súhlasil s Kotlebom a zastával sa masového vraha Harmana

Prijatie Slovenska a ďalších deviatich krajín do Európskej únie Európsky parlament schválil v marci 2003 v Bruseli. Za vstup SR hlasovalo 56 poslancov, jeden bol proti a dvaja sa hlasovania zdržali.

O niekoľko dní na to oficiálne schválila prijatie Slovenska aj Rada EÚ zložená z ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu. Nasledoval podpis zmluvy o pristúpení. Lídri desiatich krajín kandidujúcich na členstvo v Európskej únii pod aténskou Akropolou slávnostne podpísali Zmluvu o pristúpení k EÚ, ktorá znamenala zavŕšenie ich niekoľkoročného integračného úsilia. Za Slovenskú republiku dokument podpísali vtedajší prezident Rudolf Schuster a premiér Mikuláš Dzurinda.

Prezident SR Rudolf Schuster /v popredí/ 26. augusta 2003 podpísal ratifikačnú listinu k zmluve o pristúpení Slovenska k Európskej únii (EÚ).
Prezident SR Rudolf Schuster /v popredí/ 26. augusta 2003 podpísal ratifikačnú listinu k zmluve o pristúpení Slovenska k Európskej únii (EÚ). Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Benefity členstva

Členstvo v Európskej únii prináša našim občanom mnohé benefity. Slovensko je súčasťou jednotného trhu, ktorý nesporne považujeme za jeden z najväčších úspechov EÚ. V rámci programu Erasmus+ už viac ako 40-tisíc slovenských vysokoškolákov malo možnosť vyskúšať si štúdium a život v zahraničí.

14. mája 2024, 21:15 Čas čítania 5:35 Obľúbili si Dubaj – našli sme Výbohovcov a Počiatkovcov, trvalý pobyt tam mal aj Bödör Obľúbili si Dubaj – našli sme Výbohovcov a Počiatkovcov, trvalý pobyt tam mal aj Bödör

Ako súčasť schengenu môžeme navyše voľne cestovať bez hraničných kontrol a iných obmedzení. Práve vďaka členstvu a kreditu Únie máme aj bezvízový styk do absolútnej väčšiny krajín sveta. Slovenský pas je desiatym najsilnejším pasom na svete a bez víz sa dostaneme do 182 krajín.

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je aj po 20 rokoch od vstupu do Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO) dôležité, aby bolo Slovensko v oboch zoskupeniach skutočným, dôveryhodným a konštruktívnym partnerom, nielen partnerom na papieri.

Oslavy platného referenda na Hlavnom námestí v Bratislave.
Oslavy platného referenda na Hlavnom námestí v Bratislave. Zdroj: TASR/Vladimír Benko
Domov
Zdieľať
Diskusia