Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. mája 2024, 14:43
Čas čítania 0:59

Macron nevylúčil poslanie vojakov na Ukrajinu. Rusko nemôže na Ukrajine vyhrať, tvrdí francúzsky prezident

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho legitímne vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by požiadal o takúto pomoc. Uviedol to pre týždenník The Economist.

„Nič nevylučujem, pretože čelíme niekomu, kto nič nevylučuje,“ odpovedal Macron na otázku, či stojí za svojimi vyhláseniami, že by sa nemalo vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu. Vyvolal nimi v Európe rozruch a viacerí európski predstavitelia sa od nich dištancovali.

Podľa niektorých analytikov sa Rusko pravdepodobne chystá na Ukrajine spustiť novú veľkú ofenzívu.

Francúzsky prezident povedal, že ak by sa Rusko rozhodlo zájsť ďalej, budeme si musieť všetci položiť otázku o vyslaní vojsk na Ukrajinu. Nevylúčenie tohto kroku označil za „strategický budíček“ pre svojich partnerov.

Rusko predstavuje hrozbu pre Európu

Rusko je podľa Macrona regionálna destabilizujúcu mocnosť a hrozba pre bezpečnosť Európanov. „Mám jasný strategický cieľ: Rusko nemôže na Ukrajine vyhrať. Ak Rusko zvíťazí na Ukrajine, v Európe nebude bezpečie,“ vyhlásil.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

„Kto môže predstierať, že sa tam Rusko zastaví? Aká bude bezpečnosť pre ostatné susedné krajiny, Moldavsko, Rumunsko, Poľsko, Litvu a ďalšie?“ pýtal sa francúzsky prezident.

Fico nepriamo odpovedal Macronovi

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

„Ukrajina nie je členský štát NATO. Slovensko s vojnou na Ukrajine nemá nič spoločné a veľmi jasne odkazujem celému Slovensku, že nech nás žiada ktokoľvek o čokoľvek, noha slovenského vojaka neprekročí slovensko-ukrajinskú hranicu,“ skonštatoval.

macron
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia