Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
13. mája 2024 o 9:56
Čas čítania 0:42

Vláda zlyhala pri riadení pandémie covidu-19, tvrdí NKÚ. Podľa kontrolórov presúvala povinnosti na plecia samospráv

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zo správy vyplýva, že štát minul najviac peňazí na nákup vakcín proti covidu.

Z výsledkov kontrol Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vyplýva, že vláda zlyhala v riadení pandémie ochorenia COVID-19. Podľa správy presúvala povinnosti na plecia samospráv. Správa poukazuje aj na to, že štát nemal systém krízového riadenia, informuje RTVS

Ak by podľa NKÚ neposkytlo pomoc množstvo dobrovoľníkov, členov armády, ale aj hygienikov, lekárov či predstaviteľov miestnej samosprávy, tak by pandémia na Slovensku mala ešte negatívnejšie následky.

„Výsledky sa počítajú, a hoci Slovensko malo vládu, v ktorej nebol žiadny minister, ktorý by predtým bol ministrom, tak sme mali lepšie výsledky ako Maďarsko, ako Česká republika,“ bráni sa bývalý premiér a predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. 

Najviac peňazí putovalo na vakcíny

V súčasnosti NKÚ spolu so súčasnou vládou preveruje okrem nákupu vakcín aj dotácie na prevádzku mobilných odberných miest. Zo správy vyplýva, že štát minul najviac peňazí na nákup vakcín proti covidu.

„Minulý rok nám cez exspiračnú lehotu prešlo viac ako 3,5 milióna vakcín. Ďalších šesť miliónov sme mali na skladoch, ktoré sme nevedeli použiť. A ďalších viac ako päť miliónov sme darovali do krajín Afriky,“ priblížil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia