Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
15. mája 2024 o 7:35
Čas čítania 1:02

Slovenské domácnosti čaká nový poplatok. Jeho suma bude dokonca vyššia, ako odborníci predpokladali, EÚ má však riešenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cieľom poplatku je, aby domácnosti prešli na ekologické zdroje, a tak znížili tvorbu emisií.

Domácnosti budú musieť od roku 2027 platiť takzvanú daň z uhlíka, ktorá bude ešte vyššia, ako odborníci predpokladali. Dôvodom zvýšenia dane je, že vyraďovanie fosílnych palív v sektore bývania a dopravy je pomalé. Práve to zvýši cenu nových povoleniek za znečisťovanie ovzdušia, upozorňuje portál euractiv.sk

Za znečistenie z vykurovania a cestnej dopravy budú platiť po novom už aj domácnosti prostredníctvom dane z uhlíka. Cieľom je, aby prešli na ekologické zdroje, a tak znížili tvorbu emisií.

Ceny budú stúpať 

Nová cena uhlíka sa bude vzťahovať na benzín, naftu a vykurovacie fosílne palivá, ako je zemný plyn či uhlie. Nový systém schválila Európska únia ešte v roku 2023. Zákonodarcovia sľúbili, že ceny uhlíka zostanú pod sumou 45 eur za tonu, čo znamená prirážku približne 10 centov za liter nafty alebo benzínu. 

Schválený systém dane z uhlíka počítal s tým, že vyraďovanie fosílnych palív v sektore bývania a dopravy pôjde rýchlejšie. To sa však nedeje a proces je pomalý, čo zvyšuje dopyt po emisných kvótach, čím bude ich cena na trhu rásť. Niektorí odborníci hovoria o cene až v stovkách eur za tonu. Europoslanci tvrdia, že domácnosti budú za svoje emisie platiť viac, ako pôvodne EÚ predpokladala. 

Záchranné koleso 

Od počiatku tohto plánu existovali obavy z toho, aké bude mať nová daň sociálne dôsledky. Náklady na emisné povolenky sa totiž prenesú do cien pre spotrebiteľov. Zvýšené ceny pocítia najmä ľudia, ktorí už teraz dávajú veľkú časť príjmov na energie.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Reakciou EÚ je „záchranné koleso“ v podobe vyhradených 86,7 miliardy eur. Tento balík predstavuje takzvaný „Sociálny klimatický fond“, ktorý by mal tlmiť sociálne dosahy zelených politík.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová, publicdomainpictures/axelle b
Domov
Zdieľať
Diskusia