Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
29. mája 2024 o 12:33
Čas čítania 0:48

Veľká slovenská banka potešila Slovákov. Znižuje úroky na hypotékach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Jedna z najväčších bánk na slovenskom trhu znižuje úrokové sadzby na hypotéky.

  • Slovenská sporiteľná oznámila znižovanie úrokov na hypotékach, zmeny platia od 1. júna.
  • Úroková sadzba však stúpla pri hypotéke s 1-ročnou fixáciou. Ročná sadzba bude od 4,99 % namiesto doterajších 4,79 %.
  • Znižovanie úrokových sadzieb sa týka 3- a 5-ročnej fixácie.

Prečo je to dôležité: Znižovanie úrokových sadzieb môže ľudí motivovať k tomu, aby sa rozhodli zobrať si hypotéku. Vlastné bývanie sa tak pre niektorých záujemcov stáva o niečo prístupnejším.

Citát: „Situácia na finančnom trhu sa stabilizovala dostatočne na to, aby sme mohli zlacniť úvery na bývanie, ako sme už dávnejšie avizovali,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Širší kontext: Úrokové sadzby dosahovali v posledných rokoch na Slovensku rekordné čísla. V septembri minulého roka bola výška úrokov za úvery takmer päťpercentná, informoval Forbes.

Prísne nastavené boli aj podmienky bánk na udelenie hypoték. Z toho dôvodu mali najmä mladí ľudia problém zaobstarať si vlastné bývanie. Znižovanie úrokových sadzieb je po dlhom čase dobrou správou nielen pre bankovníctvo, ale aj realitný trh.

Zmena úrokových sadzieb: 

  • 1-ročný fix od 4,99 % (doteraz 4,79 %)
  • 3-ročný fix od 4,59 % (doteraz 4,99 %)
  • 5-ročný fix od 4,79 % (doteraz 4,99 %)
  • 10-ročný fix od 5,39 % (bez zmeny)
  • 15-ročný fix od 5,39 % (bez zmeny)

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

22. januára 2024 o 11:53 Čas čítania 1:05 Dobrá správa pre záujemcov o vlastné bývanie: slovenská banka upravila úroky pri hypotékach Dobrá správa pre záujemcov o vlastné bývanie: slovenská banka upravila úroky pri hypotékach
9. mája 2024 o 12:56 Čas čítania 0:31 Slovenská banka prekvapivo zvyšuje úrokové sadzby pri hypotékach. V januári spravila presný opak Slovenská banka prekvapivo zvyšuje úrokové sadzby pri hypotékach. V januári spravila presný opak
29. októbra 2023 o 13:55 Čas čítania 1:57 Úroky na slovenských hypotékach môžu ešte rásť, odhadujú odborníci. Vysvetlili, na akú hranicu môžu neskôr padnúť Úroky na slovenských hypotékach môžu ešte rásť, odhadujú odborníci. Vysvetlili, na akú hranicu môžu neskôr padnúť
Domov
Zdieľať
Diskusia