Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
13. júna 2024 o 8:23
Čas čítania 1:01

Rusi unášajú tisíce ukrajinských detí a ponúkajú ich na adopciu, odhalil britský The Financial Times

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Britský denník informuje, že Rusi unášajú ukrajinské deti a ponúkajú ich na adopciu.

  • Rusko na vládnych stránkach údajne ponúka na adopciu unesené deti z Ukrajiny, uvádza britský denník Financial Times.
  • Ukrajinské úrady tvrdia, že po začiatku vojny do Ruska zavliekli viac ako 19-tisíc detí.
  •  Biely dom označil správy o unesených deťoch z Ukrajiny za dôveryhodné a daný čin za „opovrhnutiahodný a otrasný“.

Prečo je dôležité: Rusko zaútočilo na Ukrajinu pred viac ako dvomi rokmi. Útočná vojna Ruska priamo ovplyvňuje aj životy civilistov.

Citát: „Tieto ukrajinské deti patria k svojim rodinám na Ukrajinu. Rusko vedie vojnu nielen proti ukrajinskej armáde, ale aj proti bežným Ukrajincom. Rusko sa na Ukrajine dopúšťa vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Naďalej budeme stáť pri Ukrajincoch a pomáhať im v obrane proti barbarskej vojenskej agresii Ruska,“ uviedol americký prezident Joe Biden.

Širší kontext: Denník Financial Times informoval, že ukrajinské deti uniesli z detských domovov a oddelili od svojich opatrovateľov a príbuzných v mestách na juhu a východe Ukrajiny, ktoré sa v roku 2022 dostali pod kontrolu ruskej inváznej armády. Vek detí sa pohybuje od 8 do 15 rokov.


Rusko je dlhodobo obviňované, že počas invázie na Ukrajinu odvlieklo na ruské územie množstvo detí. Za tieto nútené deportácie Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal na ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú aj ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Rusko tvrdenia o unášaní ukrajinských detí odmieta s tým, že deti odviezlo z oblasti bojov v záujme ich vlastnej bezpečnosti. Ľvovová-Belovová vlani v júli vyhlásila, že do Ruska z humanitárnych dôvodov priviezli 700 000 ukrajinských detí.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

5. júna 2024 o 16:03 Čas čítania 0:59 Zbieranie exkrementov, vlastný ochutnávač a nepriestrelná vesta úplne všade. Ako vyzerá ochrana Vladimira Putina? Zbieranie exkrementov, vlastný ochutnávač a nepriestrelná vesta úplne všade. Ako vyzerá ochrana Vladimira Putina?
3. júna 2024 o 13:30 Čas čítania 0:52 VIDEO: Ruskí turisti v centre Prahy napadli ukrajinských dobrovoľníkov. Lietali päste, bili sa dáždnikmi, tiekla aj krv VIDEO: Ruskí turisti v centre Prahy napadli ukrajinských dobrovoľníkov. Lietali päste, bili sa dáždnikmi, tiekla aj krv
6. júna 2024 o 19:16 Čas čítania 0:49 Putin hovorí o zbrojení tretích krajín. Chce im poskytnúť zbrane dlhého doletu, aby zaútočili na „západné ciele“ Putin hovorí o zbrojení tretích krajín. Chce im poskytnúť zbrane dlhého doletu, aby zaútočili na „západné ciele“
Domov
Zdieľať
Diskusia