Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
14. júna 2024 o 17:29
Čas čítania 1:06

Putin zverejnil podmienky ukončenia vojny. Ak by ich Ukrajina splnila, bol by vraj ochotný rokovať o mieri

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Putin na stretnutí s ruskými diplomatmi oznámil niekoľko podmienok, po ktorých splnení by Rusko údajne rokovalo s Ukrajinou o mieri.

  • Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že Rusko zastaví paľbu a začne mierové rokovania v prípade, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií na členstvo v NATO a stiahne vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí, ktoré si Moskva nárokuje.
  • Ruský prezident je podľa svojich slov pripravený zaručiť bezpečný odchod ukrajinských vojakov s cieľom umožniť ich stiahnutie.
  • Podľa Ukrajiny sú podmienky Ruska absurdné. Putin im podľa nich ponúka to, aby Ukrajina „priznala porážku, legálne sa vzdala svojich území v prospech Ruska a aj svojej geopolitickej suverenity“.

Prečo je to dôležité: Rusko pred dvomi rokmi napadlo Ukrajinu. Útočná vojna voči nášmu východnému susedovi v mnohých aspektoch negatívne ovplyvňuje nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko. Predsunutá ponuka Putina môže byť súčasťou mocenských hier Kremľa, ktorý sa snaží získať väčšiu moc v regióne. Niektoré štáty by totiž mohli tlačiť na Ukrajinu, aby prijala podmienky a vzdala sa mnohých častí svojho územia.

Citát: „Hneď ako Kyjev oznámi, že je pripravený urobiť to, a začne skutočne sťahovať vojakov a oficiálne sa vzdá plánov na pripojenie sa k NATO, okamžite – doslova v tej minúte – zastavíme paľbu a začneme rokovania,“ povedal Putin na stretnutí s ruskými diplomatmi.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Širší kontext: Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu a v súčasnosti okupuje takmer jednu pätinu jej územia. Ukrajina tvrdí, že mier môže nastať len po úplnom odchode ruských síl z jej územia a obnovení jej územnej celistvosti.


Cez víkend sa vo Švajčiarsku uskutoční mierová konferencia o Ukrajine. Účasť potvrdilo viac než 90 krajín a organizácií; Rusko však pozvánku nedostalo. Putin v piatok uviedol, že táto konferencia je stratou času a ďalší pokus Západu o vytvorenie protiruskej koalície.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

13. júna 2024 o 21:12 Čas čítania 0:35 NATO schválilo novú pomoc pre Ukrajinu. Misia bude zameraná na výcvik a bezpečnosť NATO schválilo novú pomoc pre Ukrajinu. Misia bude zameraná na výcvik a bezpečnosť
13. júna 2024 o 15:09 Čas čítania 0:47 VIDEO: Ruský exprezident Medvedev zverejnil video s mapou „nového Ruska“. Rozšíril ju o ďalšie územia VIDEO: Ruský exprezident Medvedev zverejnil video s mapou „nového Ruska“. Rozšíril ju o ďalšie územia
13. júna 2024 o 8:23 Čas čítania 1:01 Rusi unášajú tisíce ukrajinských detí a ponúkajú ich na adopciu, odhalil britský The Financial Times Rusi unášajú tisíce ukrajinských detí a ponúkajú ich na adopciu, odhalil britský The Financial Times
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia