Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
dnes 24. júna 2024 o 9:53
Čas čítania 0:42

Európsky dôchodok: Novinka, ktorú si obľúbia aj Slováci v zahraničí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt je výhodnou alternatívou k lokálnym formám sporeniam.

  • Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (skrátene európsky dôchodok) je medzinárodné dôchodkové sporenie, ktoré môžu využívať aj Slováci, upozorňuje RTVS. Funguje podobne ako druhý a tretí dôchodkový pilier na Slovensku, ale riadi sa legislatívou EÚ, slovenskí politici doň teda nemôžu zasahovať. 
  • Jediným poskytovateľom tohto finančného produktu na Slovensku je spoločnosť Finax. 
  • Portfólio je buď 100 % akciové, alebo kombináciou akciového a dlhopisového. Akciové indexy zarábali 6 až 8 %, dlhopisy oveľa menej. 

Prečo je to dôležité: Celoeurópske dôchodkové sporenie je výhodnou možnosťou pre mladých ľudí, ktorí plánujú cestovať, no zároveň myslia na budúcnosť. Najväčšou výhodou je, že si do európskeho dôchodku môžu Slováci sporiť v ktorejkoľvek krajine EÚ. Sporenie „cestuje“ so sporiteľom, čo je praktické najmä pri vyplácaní prostriedkov. Neviazanosť na slovenskú legislatívu garantuje predvídateľnosť. 

Citát: „Európsky dôchodok je určený všetkým ľuďom, ktorým záleží na dôchodku. Je to alternatíva k lokálnym tretím pilierom,“ vysvetlil spoluzakladateľ Finax Radoslav Kasík.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Širší kontext: Vyplatenie nasporených peňazí sa viaže na dôchodkový vek. Čerpať financie je možné postupne, a to v priebehu 5 rokov. Jednorázový výber je možný len v prípade sumy menšej ako štvornásobok priemernej mesačnej mzdy.

Späť
Zdieľať
Diskusia