Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová TASR
25. júna 2024 o 10:40
Čas čítania 1:04

Sociálna poisťovňa vyplatí rodičom špeciálny finančný príspevok. Stačí splniť jednu podmienku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Sociálna poisťovňa informuje, že viacerí rodičia majú nárok na dávku v prípade, ak je materská škola ich dieťaťa počas leta uzatvorená rozhodnutím príslušných orgánov.

  • Aj počas letných prázdnin si môžu rodičia uplatniť nárok na ošetrovné pre zatvorenie materských škôl. Nárok na finančný príspevok majú rodičia iba raz, a to najviac na 14 dní.
  • Rodičia môžu o ošetrovné požiadať prostredníctvom žiadosti, ktorú má Sociálna poisťovňa zverejnenú na webe.
  • Priemerná mesačná výška dávky bola 165,13 eura. 

Prečo je to dôležité: Finančný príspevok umožňuje rodičom zabezpečiť adekvátnu starostlivosť o svoje deti počas obdobia, keď sú materské školy zatvorené, čím sa znižuje stres a tlak na rodičov, ktorí musia pracovať alebo plniť iné povinnosti.

Citát: „Nárok na ošetrovné má poistenec v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní. To znamená, že rodič si môže uplatniť nárok na ošetrovné na dieťa z vyššie uvedeného dôvodu uplatniť počas jedného uzatvorenia škôlky (počas prázdnin) iba raz. V prípade zamestnanca je okrem osobnej a celodennej starostlivosti podmienkou nároku na ošetrovné aj nedosahovanie príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ za obdobie trvania dôvodu na poskytovanie ošetrovného,“ informuje SP na webe. 

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Širší kontext: Na príspevok má nárok rodič, ktorý sa celodenne stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom alebo ak predškolské zariadenie bolo počas obdobia školských prázdnin uzatvorené rozhodnutím príslušných orgánov.

Nárok na ošetrovné má rodič aj z dôvodu ochorenia dieťaťa, ak si jeho zdravotný stav vyžaduje ošetrovanie inou osobou. „V takom prípade však tlačivo žiadosti o ošetrovné vystavuje pediater a následne ho poistenec podpíše a potvrdí zamestnávateľ, ak ide o zamestnanca. Nárok na dávku ošetrovné je aj v tomto prípade možný najviac 14 kalendárnych dní,“ spresnila SP.

Prečítaj si aj tieto články: 

24. júna 2024 o 15:55 Čas čítania 0:45 Niektorí Slováci majú nárok na príspevok pri kúpe auta. Zverejnili detaily Niektorí Slováci majú nárok na príspevok pri kúpe auta. Zverejnili detaily
23. júna 2024 o 11:13 Čas čítania 0:52 Štát poskytuje nový príspevok v mesačnej výške takmer 300 eur. Pomôže nezamestnaným ľuďom pri hľadaní práce Štát poskytuje nový príspevok v mesačnej výške takmer 300 eur. Pomôže nezamestnaným ľuďom pri hľadaní práce
18. júna 2024 o 16:10 Čas čítania 1:14 Štát finančne podporí túto skupinu nezamestnaných. Prilepšiť si môžu o takmer 300 eur mesačne Štát finančne podporí túto skupinu nezamestnaných. Prilepšiť si môžu o takmer 300 eur mesačne
Michaela Staneková, deti, ihrisko, Dúbravka, Mitická
Zdroj: Archív Michaela Staneková
Michaela Staneková, deti, ihrisko, Dúbravka, Mitická
Zdroj: Archív Michaela Staneková
Domov
Zdieľať
Diskusia