Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová TASR
24. júna 2024 o 14:44
Čas čítania 1:15

PREHĽAD: Letná kúpacia sezóna je v plnom prúde. Osviežiť sa môžeš na nových vodných plochách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Na Slovensku sú desiatky kúpacích plôch, ktoré majú dlhodobo vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie.

  • Letná kúpacia sezóna na Slovensku je v plnom prúde. Slováci môžu na osvieženie využiť viaceré prírodné vodné plochy na rekreačné kúpanie.
  • Na Slovensku je aktuálne 35 lokalít, ktoré sú dostupné.
  • Medzi vody určené na kúpanie pribudli tri nové lokality. Do zoznamu od tohto roka zaradili aj Palcmanskú Mašu, Klinger a Belianske jazero.

Prečo je to dôležité: Poskytovanie informácií o oficiálne schválených lokalitách na kúpanie pomáha ľuďom vyhnúť sa nebezpečným a neovereným miestam. Kvalita vody v schválených lokalitách je pravidelne kontrolovaná, čo znižuje riziko ochorení a úrazov.

Citát: „Vody určené na kúpanie sú počas letnej kúpacej sezóny najviac využívané prírodné (nie umelé) vodné plochy na rekreačné kúpanie. Dlhodobo majú vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie, nebol pre ne trvalo vydaný zákaz kúpania sa alebo trvalé odporúčanie nekúpať sa, sú súčasťou chránených území SR. Na Slovensku v zmysle vodného zákona máme vyhlásených celkovo 35 takýchto lokalít,“ priblížil odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. 

Širší kontext: Odbor upozornil, že vyhovujúcu kvalitu vody môžu mať aj iné lokality. „Rozdiel medzi vodami určenými na kúpanie a ďalšími prírodnými vodnými plochami je, že vody určené na kúpanie hodnotia odborníci nielen na základe národných, ale aj európskych požiadaviek. O výsledkoch hodnotenia následne SR každoročne informuje Európsku komisiu,“ vysvetlil s tým, že vody určené na kúpanie vyhlasuje všeobecne záväznou vyhláškou príslušný orgán štátnej vodnej správy.

Zoznam miest, kde sa môžeš ísť okúpať:

Belianske jazero, Hodrušské jazero, Drieňok, Ivanka pri Dunaji, Klinger, Kunovská priehrada, Liptovská Mara, Palcmanská Maša, Pláž ORMET, Počúvadlianske jazero, Pod Bukovcom, Ružín, Ružiná – pri obci Divín, Ružiná – pri obci Ružiná, Slnečné jazerá, Šulianske jazero, Vajnorské jazerá, Veľká Domaša-Dobrá pláž, Veľká Domaša-Holčíkovce, Veľká Domaša-Nová Kelča, Veľká Domaša-Nová Kelča-polostrov Krym, Veľká Domaša-Poľany, Veľká Domaša-Tíšava, Veľká Domaša-Valkov, Veľké Kolpašské jazero, Veľké Richnavské jazero, Vindšachtské jazero, Vinianske jazero, Zelená voda, Zemplínska šírava-Biela hora, Zemplínska šírava-Hôrka, Zemplínska šírava-Medvedia hora, Zemplínska šírava-Kamenec, Zemplínska šírava-Paľkov, Zlaté piesky.
Anketa:
Navštevuješ počas leta prírodné kúpaliská?
Jasné, som tam pravidelne.
Občas sa idem schladiť.
Nenavštivujem ich. 
Jasné, som tam pravidelne.
41 %
Občas sa idem schladiť.
29 %
Nenavštivujem ich. 
29 %

Prečítaj si aj tieto články:

14. júna 2024 o 15:09 Čas čítania 0:39 Bratislava už v sobotu otvorí sezónu kúpalísk. Zmenia sa v porovnaní s minulým rokom ceny? Bratislava už v sobotu otvorí sezónu kúpalísk. Zmenia sa v porovnaní s minulým rokom ceny?
10. júna 2024 o 16:07 Čas čítania 1:01 Obľúbené slovenské kúpalisko bude toto leto zatvorené. Problémom je únik vody aj znečistenie fekálnymi baktériami Obľúbené slovenské kúpalisko bude toto leto zatvorené. Problémom je únik vody aj znečistenie fekálnymi baktériami
24. mája 2024 o 14:50 Čas čítania 0:30 Bratislavčania sa potešia: mesto už čoskoro otvorí prvé kúpalisko Bratislavčania sa potešia: mesto už čoskoro otvorí prvé kúpalisko
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Visit Liptov/Michal Reiberger
Domov
Zdieľať
Diskusia