Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. júna 2024 o 11:20
Čas čítania 1:12

PRIESKUM: Stravujú sa Slováci zdravo? Výsledky nie sú lichotivé. Ktoré produkty si kupujeme najviac a ktoré najmenej?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Obchodný reťazec Billa zverejnil prieskum o konzumácii ovocia a zeleniny medzi Slovákmi.

  • Nový prieskum spoločnosti Billa o konzumácii ovocia a zeleniny poukazuje na to, že denne si ovocie a zeleninu dopraje iba necelá tretina Slovákov.
  • Dôvodom, prečo ľudia nekonzumujú dostatok zeleniny a ovocia, sú ceny, nedostatočné zľavy, kvalita aj čas, ktorý je potrebný na prípravu ovocných a zeleninových jedál.
  • Najobľúbenejším druhom zeleniny sa v prieskume stali rajčiny, ktoré preferujú takmer tri štvrtiny ľudí. Najobľúbenejším ovocím je banán a za ním nasledujú jablká.
  • Medzi najmenej obľúbené druhy ovocia patria exotické plody, ako napríklad figy, grapefruity alebo avokádo. Z ponuky zeleniny si zas len malé percento zákazníkov vyberá baklažán, kel a špargľu.

Prečo je to dôležité: Nízka konzumácia ovocia a zeleniny má negatívny vplyv na zdravie ľudí. Zvýšenie povedomia môže motivovať Slovákov k zlepšeniu stravovacích návykov a prispieť k prevencii chorôb, ktoré môže zlá strava podnecovať. 

Citát:„Z výsledkov nášho prieskumu vyplýva, že dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, teda 400 gramov a viac, konzumuje každý deň iba 13 % opýtaných. Najväčšia časť ľudí v prieskume, takmer až polovica, zje denne menej ako 100 gramov čerstvého ovocia a zeleniny,“ vysvetlil Marek Kravjar, hovorca spoločnosti Billa Slovensko.

Širší kontext: Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne skonzumovať viac ako 400 gramov ovocia a zeleniny, a to ako súčasť zdravej výživy s nízkym obsahom tukov, cukrov a sodíka. Na Slovensku túto odporúčanú normu dodržiava podľa prieskumu len jedna tretina ľudí. 

Napriek spomenutým nelichotivým číslam však drvivá väčšina ľudí na Slovensku ovocie a zeleninu aspoň raz za čas konzumuje. K úplnému vynechaniu týchto potravín zo svojho menu sa v prieskume prihlásilo len 7 % opýtaných. Najčastejšie si ľudia ovocie alebo zeleninu pripravujú na večeru a obed, prípadne aj ako pochúťku „na zahryznutie“ počas dňa.

Takmer 9 z 10 opýtaných ľudí vyjadrilo názor, že ovocie a zelenina sú základom vyváženej stravy a že ich konzumáciou si zvyšujú imunitu aj pozitívne vplývajú na celkový zdravotný stav.

Anketa:
Ako často konzumuješ ovocie a zeleninu? 
Dennodenne.
Každý týždeň minimálne štyrikrát.
Jedenkrát do týždňa.
Veľmi málo.
Ovocie a zeleninu nekonzumujem.
Dennodenne.
60 %
Každý týždeň minimálne štyrikrát.
23 %
Jedenkrát do týždňa.
13 %
Veľmi málo.
3 %
Ovocie a zeleninu nekonzumujem.
3 %
Domov
Zdieľať
Diskusia